Menu paistab saatvat festivali ka tänavu: Jõhvi kontserdimajast kostnud kinnituste kohaselt on „Uinuva kaunitari” festivalietendus Londoni tähtede Age Oksa ja Toomas Eduriga peaosas juba läbi müüdud ja teisedki piletid on otsakorral.

Balleti edu saladus Ida-Virumaal peitub selle kunsti rahvuste piire ületavas mõistetavuses.

„Oleme selle festivaliga püüdnud teha midagi sellist, millel oleks tähendus nii eestlaste kui ka venelaste kogukondadele,” ütles Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm, kes tegeleb festivali korraldamisega.

„Väga palju on festivali korraldamisel abi olnud meie Peterburi-sidemetel. Juba kolmandat aastat on meie koostööpartneriteks Peterburi riiklik klassikalise balleti teater, kellega koostöös on kokku pandud meie kava.” Selle teatri trupp osalebki festivalietendustel. Ka orkester on Neevalinnast — Peterburi riiklik sümfooniaorkester.

Maailmanimed Peterburist

Lisaks Age Oksa ja Toomas Eduri „Uinuvale kaunitarile” toimub veel teinegi sama Tšaikovski balleti ettekanne. Selle peaosades tantsivad Irina Golub ja Jevgeni Ivantšenko Peterburi Maria teatrist. Ja kuna see teater kuulub maailma suurte muusikateatrite etteotsa, võib lubada, et balletigurmaanidel on võimalik näha Jõhvis suure balletiliteratuuri kaht eripalgelist ja tipptasemel tõlgendust.

Pühapäevasel balletigalal näeb Euroopa pealinnades tantsivaid tähti, kes ühel või teisel moel on seotud Eestiga.

„Meie festival on muu hulgas kummardus Eesti balletiharidusele,” ütles Piia Tamm. Suur osa balletigalal esinejatest on Tallinna koreograafiakooli vilistlased. Peale Oksa ja Eduri tantsib Jõhvi galal paar Berliinist — Maria Seletskaja ja Arshak Ghalumyan. Peterburist on kohal Jelena Kotsubira ja Oleg Harjutkin ning meie rahvusooperit esindavad Sergei Upkin ja Olga Malinovskaja.

Balletiharidusega seob Jõhvi festivali seegi, et siin esinevad kõik Eesti peamised balletiõpetust andvad koolid. Lisaks neile osaleb tänasel balletietendusel Kemi balletikool Soomest. „Festivalil andis meistriklassi tuntud Soome tantsija ja koreograaf Juhani Teräsvuori, nii et meie festival on tõeliselt rahvusvaheline,” ütles Piia Tamm.

Festivalikavva mahub veel Mai Murdmaa uus tantsulavastus „Surmatants” Kaie Kõrbiga peaosas.

Reedel toimub autogrammitund, kus oma austajatega kohtuvad Age Oks ja Toomas Edur.

Jõhvi balletifestival 5.—8. veebruarini Jõhvi kontserdimajas