Kreeka ja Taani printsess Sofia tuli ilmale Ateenas Hellenite kuninga Pavlos I ja kuninganna Frederica vanima lapsena. Sofia vend on endine Kreeka kuningas Konstantin II, õde aga endine Kreeka ja Taani printsess Irene. Teise maailmasõja ajal elas perekond eksiilis Egiptuses ja Lõuna-Aafrika Vabariigis. Perekond naases Kreekasse alles 1946.aastal.


1954. aastal kruiisil Kreeka saartele kohtus praegune kuninganna Hispaania kuninga Juan Carlos I-ga. Pärast seda loobus ta nii õigustest Kreeka troonile, tema kreekapärane nimi Sophia muudeti hispaaniapäraseks Sofiaks. Lisaks astus naine Rooma katoliku kiriku liikmeks.

Kuninganna Sofia on hispaanlaste poolt palavalt armastatud. Tema käitumises ja źestides on soojust, mida on võimatu teeselda. Ajakirjanduses on teda nimetatud päikeseliseks kuningannaks.
 

Muide, naine on Narkomaanide Abistamise sihtkapitali president, tema põhiliseks huviringkonnaks ongi narkomaania vastu võitlemise edendamine.

Sofia eelistab klassikalist stiili, kuid fotograafidele pole jäänud märkamatuks tema nõrkus ekstravagantsete ehete vastu. Kui Inglise kuninganna Elizabeth II kaubamärgiks on toretsevad kübarad ja kindad, siis Sofia puhul oodatakse alati huviga, milliseid ehteid ja iseäranis käevõrusid naine kannab. Samavõrd jäädvustatakse fotodele tema kuningliku kõrguse kingakesed!

Kuningapaaril on kolm last. Printsessid Elena (47) ja Cristina (45) ning kroonprints Felipe (43). Novembri alguses aastal 2003 teatas kroonprints, et on kihlatud kauni teleajakirjaniku Letiziaga. Kuna naine oli varem olnud abielus ühe aasta ja seejärel lahutanud, tekitas katoliiklikus Hispaanias suurt arutelu, kas kroonprints peaks ikkagi abielluma lahutatud naisega. Kuna Letizia esimene abielu oli ilmalik, oli see kirikuisadele suureks kergenduseks.22. mail aastal 2004 toimusid Hispaanias suurejoonelised pulmad.

 

Pärast pulmi jäi rahvas pikisilmi ootama, millal sünnib noorpaaril pisipere. 21.oktoobril aastal 2005 sündis Leonora ja 29. aprillil aastal 2007 sündis taaskord tütar, kes kannab vanaema nime Sofia.

Kui Letizia ootas oma teist last, tabas kuningaperet šokk – printsessi noorem õde Erika (31) sooritas enesetapu. Sügavas depressioonis naine oli seda kaua plaaninud ja oma lahkumise detailselt läbi mõelnud. Lahkudes jäi temast maha hulk kirju, mis olid mõeldud pereliikmetele.

Hispaania ajakirjandus käsitles teemat äärmiselt delikaatselt. Tõsi, taunimist leidis asjaolu, et enesetapu teinud Erika jättis endast maha kuueaastase tütrekese.

Kõmupress on kirjutanud, et Letizia ei saavat kuigi ideaalselt läbi oma äiaga, kuid kuninganna Sofiaga on neil soojad suhted. Sofia toetas miniat ka kõige raskemal ajal, mis ta mattis oma õe. Letizia on võitnud samamoodi oma soojusega hispaanlaste südamed, nagu tegi seda omal ajal Sofia.