Auhinda ASIFA Special Award omistatakse alates 1984. aastast igal aastal vaid ühele väljapaistvale animarežissöörile, varasematel aastatel on taolise auhinna saanud sellised tuntud tegijad nagu Frederick Back, Fjodor Hitruk, Paul Driessen, Jan Shvankmajer ja vennad Quaid.

“See on suur tunnustus, sest need, kes varem elutöö preemia saanud, on väga suured nimed,” ütles Priit Pärn ETAle “See näitab, et kusagil hinnatakse filme ja nende tegijat. Seda kummalisem oli ajakirjast Teater.Muusika.Kino lugeda Kinoliidu esimehe Arvo Valtoni ootamatut rünnakut Eesti animafilmi vastu, kus ta väidab, et Eesti animafilm on ümmargune null ja Eesti kriitikute poolt justkui ülehinnatud. Nüüd tuleb tal küll teha üleskutse mitte ainult Eesti, vaid kogu maailma filmikriitikuile.”

18.-21. oktoobrini toimunud Ottawa tudengite animafilmide festivalil näidati Priit Pärna eriprogrammi ja Pärna õpilase Ülo Pikkovi joonisfilmi “Peata ratsanik”, mis tunnistati parimaks tööks esimese iseseisva filmi kategoorias.

“Ottawas toimub kaks erinevat festivali — professionaalsete animategijate festival paarisaastail ja nüüd kolmandat korda peetud tudengite animafestival paarituil aastail,” rääkis Pärn ETAle.

Ottawa tudengite animafilmide festivali konkursiprogrammis osales ligi 60 erinevat animatsioonikooli üle maailma, millest valis rahvusvaheline žürii lõppvõistlusele välja kuus paremat. Et konkurents oli tihe, näitab asjaolu, et teisele kohale jäi soomlase Kari Juusose sel aastal Cannes’i festivalil parimaks lühifilmiks tunnistatud “Pizza passionata.”

Kõigi kolme tudengifestivali aegu on kuue väljavalitu hulgas olnud Turu Kunstiakadeemia animatsiooniosakond, kus kunstiliseks juhiks on alates selle loomisest 1994. aastal Priit Pärn. Algselt projektina mõeldud animakursus Turu Kunstiakadeemias on jõudnud juba kolmanda kursuseni, kahe lõpetanud grupi seas on olnud ka kaks eestlast — Ülo Pikkov ja Kaspar Jancis.

Nagu kahel eelmisel festivalil, tunnistati Ottawas seegi kord ainsa auhinna, Grand Prix’ vääriliseks briti animakool Royal College of Art.

“Ega briti animakool millegagi Turu oma ei ületanud, vaid üks peaauhinna saanud film kerkis teistest natuke rohkem esile, kuid ka mitte mäekõrguselt,” ütles Priit Pärn ETAle. “Kõik lõppvooru pääsenud kuus kooli olid üpris ühel tasemel ja liikusid samadel radadel, žüriis määras vaid tooni üks väga jõuline inglane.”

Brittide Royal College of Art on Pärna sõnul nagu mitme maa koondis, kuhu valitakse juba animafilmi tegemise põhitõed omandanud noorte koorekiht. “Tegemist on eliitkooliga, kus andekamast andekamad õpilased nokitsevad üksinda, mitte stuudioga,” rääkis Pärn.