Orkestri kunstiliseks juhiks ja eestvedajaks on Jüri-Ruut Kangur, kes jõudis vahetult enne tihedat harjutamis- ja esinemistsüklit Leigol tagasi Euroopa turneelt, kus dirigeeris Nõmme Muusikakooli orkestrit. Leigol ja Otepääl ootab ÜENSO-t ees aga tihe nädal – orkestri tuumik esineb koguni nelja erineva kavaga.

"Orkestri koosseis varieerub vastavalt kavale. Vanematest mängijatest moodustuv tuumik esitab vahel kammerorkestrina äärmiselt nõudlikke kavu," räägib orkestri esindaja Kristjan Hallik.

Suure orkestri moodustavad muusikakoolide õpilased üle Eesti, kellest parimad võtavad alati osa ka väiksema koosseisuga kontsertidest.

Sarnaselt ERSO-ga tehakse proove tavaliselt nädala jagu enne kontserte, kuigi teoste partiid on mängijatel enne käes ja ettevalmistav töö on kõigil kodus juba enne proovide algust tehtud. Orkester toimib hoolimata sellest, et konkurents noorte vaba aja veetmise võimaluste osas tiheneb iga aastaga.

„Orkestris vaja mineva taseme saavutab klassikalise muusikainstrumendi õpilane pikkade aastate harjutamise järel. Siis on ainult puhas rõõm koos teistega koos põnevate kavadega kontsertidel musitseerida,“ sõnab Hallik.

Lisaks 15. augustil toimuvatele kontsertitele Leigol, osaleb orkester ka Neeme Järvi Suveakadeemias, aidates üle maailma kokku tulnud noori dirigente.