Rebase sõnul oli lepingus ehitajaga juba mitu aastat tagasi eesmärktähtajana kirjas 9. september. Tähtaega pikendati suvel oktoobrini, et kõik tööd saaksid tehtud kvaliteetselt.

Millised emotsioonid valdasid teid eile, kui kuulsite ühes kinosaalis juhtunud ripplae alla kukkumisest?

Eks see tuli nagu välk selgest taevast. Esimene mure oli inimeste pärast, kuid õnneks saabus kohe ka info, et saal oli õnnetuse hetkel tühi. Edasi püüdsime anda parima, et täielikult tagada külastajate turvalisus – evakueerisime esmalt kinosaalid ning seejärel tunniks ajaks kogu keskuse. Tegime aktiivset koostööd päästeametiga ning pärast nendepoolset kontrolli saime keskuse ca tunni aja pärast uuesti külastajatele avada.

Kui suure riski te eile võtsite kui avasite ca 2h pärast ripplae alla kukkumist keskuse uuesti?

Mingit riski külaliste turvalisusele ei olnud. Kõik otsused tegime koostöös päästeametiga. Juba ainuüksi külaliste evakueerimine keskusest oli tehtud nii-öelda igaks juhuks, kuigi tegelikult teadsime, et see, mis juhtus, oli lokaalne juhtum ühes kinosaalis ning mingit ohtu keskuse külalistele ei olnud. Siiski pidasime oluliseks keskuses päästeameti abiga kõik rahulikult üle vaadata.

Kuidas suhtute kommentaaridesse, et kogu ehitus valmis enne tähtaega ning peamine eesmärk oli see pidulikult avada enne kohalike omavalitsuste valimisi?

Keskuse valmimise ja valimiste vahel puudub seos. Meie esmaeesmärk oli keskus avada sügisese teatrihooaja alguseks ning ka lepingus ehitajaga oli juba paar aastat tagasi eesmärktähtajana must-valgelt sees 9. september. Minu ja ehitaja kokkuleppel seda ehitustähtaega pikendati suve alguses, et kõik tööd saaksid tehtud kvaliteetselt.

Kas eilne õnnetus võis olla põhjustatud kiirustamisest keskuse ehitustööde lõpetamisel?

Kindlasti mitte, kuna kinosaalide ripplagede ehitus lõppes juba juulikuus. Cinamoni ja Artise avamine Solarises oli selge juba mitu aastat tagasi ning nendes ruumides olid kõik need ehitustööd ka juba kuid tagasi valmis.

Samas te ju ei eita, et keskuse valmimine toimus ka eelmisel nädalal kiirustamise tähe all?

Jah, viimast lihvi anti ka avamispäeva hommikul, kuid see oli seotud osade kaubandusrentnike suhteliselt hilja selgunud soovide ja vajadustega. Värviti viimaseid seinu, kinnitati infoviitasid, koristati ehitusprahti – just selliseid töid tehti. Maja ehituslik osa oli selleks juba ammu lõppenud.

Saate olla kindlad, et Solarise keskus on turvaline?

Jah, kindlasti – kogu Solarise keskus on ehitatud kõiki kaasaegseid ehitusnorme silmas pidades. Maja on saanud ka kõikvõimalikud kooskõlastused ja load. Kasutusluba väljastati meile 8. oktoobril ilma ühegi ametkonna märkuseta.

Mis siis ikkagi juhtus Cinamoni saalis numebr 2?

Lõpliku vastuse peab andma ekspertiis. Esialgne versioon veeavariist ei pidanud paika, sprinklerid hakkasid tööle pärast ripplae alla kukkumist. Praeguse tööversiooni kohaselt ei pidanud eriprojekti järgi valminud ripplae kinnituskonstruktsioon vastu. Selline erikonstruktsioon oli vaid kahes kinosaalis – nr 1 ja 2 ning otsutasime täna, et nende saalide ripplaed lähevad ümberehitamisele.

Millal Cinamon uuesti uksed avab?

Igaks juhuks viime ülejäänud kinosaalides läbi põhjaliku ripplagede kontrolli. Kindlasti ei avata ühtki kinosaali enne, kui saame olla kindlad külastajate turvalisuses. Selle nädala lõpuni jääb Tallinna Cinamon igatahes suletuks. Kogu ülejäänud keskus töötab normaalselt – ka eile pärast uste taasavamist oli külastajate arv sama, mis esmaspäeval samadel kellaaegadel.