Kõik need probleemid vajavad igaüks pikemat arutlemist ja paratamatult tuleb meil tulevikus neil teemadel palju rääkida, sest need on selles eas noorte peaaegu kogu arenguproblemaatika. Kas me seda tunneme või endale tunnistame, kuid neid mõtteid leiab endas paratamatult iga noor. Sellepärast vastan veidi üldisemalt.

Mis seal salata, on asju, mis on head või halvad, kuid kuuluvad vaid täiskasvanute maailma ja pole noortele lubatud, ehk on noorte maailmas pahed: alkohol, suitsetamine ja seks. Nii tekibki arusaam, et nooruse ja täiskasvanumise piiriks on pahed. Kui oled täiskasvanu, siis on õigus neile pahedele. Ning paljud noored, üritades kas enda või teiste silmis näida täiskasvanutena, küünitavad alkoholi, suitsu ja seksi poole.

See arusaam on petlik. Noorena seda ei märka, alles hiljem saame sellest aru, et iga eluetapp tuleb läbi elada sellele eale vastavalt. Täiskasvanu elu on pikk, vanadust saame kaua elada, aga lapsepõlv ja noorus on lühikesed ega tule kunagi tagasi. Sellepärast on nende kolme küsimuse üldistatud vastus – kõikide nende – alkoholi, suitsetamise, seksi liiga vara omaks võtmisega me lühendame oma noorust, kiirustame astuma täiskasvanute maailma.

See on suur oskus – säilitada oma murdeea noorust eheda noorusena. Inimkond elab üha kauem, aga eluiga kahjuks pikendab vanadust, mitte noorust. Pole siis mõtet kiirustada saama seda, mida on niigi küllalt ja loobuda sellest, mida on nii vähe. Ma juba aiman, mida vastad – aga ma tahan olla iseseisev ega mitte kuulata teiste targutamist.

Iseseisvus tähendab otsustamist ja vastutamist. Aga otsustamisvõime esimene tingimus on oskus öelda „ei“. See pole argus ega häbiasi, kui öelda „ei!“ pakkumistele ja nõudmistele, mille õigsuses sa veendunud pole.

Sinu eas, 14-17 kujundatakse oma elu täiskasvanuna, selle aja nimigi on enesekujundamise iga. Jällegi on seda raske mõista ja uskudagi, et selles eas tehtud viga võib suunata inimese valele rajale ja muuta tervet elukäiku. Tihti vabandatakse, et ma ainult katsetan – kui ei meeldi, jätan järele. Tegelikult on asi keerulisem.

Juba katsetamine ise seob. Lihtne näide on alkoholiga. Keegi ei pruugi alkoholi selleks, et joobnuna rentslis möriseda, vaid esimese pitsi mõnutundest – lahe olla, lõbusus, muretus. Aga ajus toimub midagi keerulisemat. Ajuraku kest hakkab alkoholi mõjul läbi laskma neid keemilisi aineid, mis tekitavad mõnutunde. Kuid mõne aja pärast ei suuda ajuraku membraan üldse enam pidurdada talle ohtlikke aineid. Siis me räägime juba sõltuvusest. See on nagu viirus arvutis – esimene neist võib mõne faili rikkuda, pikemalt tegutsedes kahjustub juba terve arvuti.

Paljudes riikides, näiteks Inglismaalgi on kasvatuslik nõuanne, et kui alkoholi ei pruugita enne 21aastaseks saamist, siis tekib alkoholisõltuvus väga harva. Noorukiea neljas joobumus on aga juba hukatuslik. Sama kehtib ka suitsetamise ja narkootikumide suhtes. Siin on katse-eksituse meetod enesepete. Ja kuidas tüdrukute süütusest loobumist lihtsalt partneri pealekäimise tõttu katse-eksituse meetodiks pidada?

Kõigil neil murdeea ohtude teemadel peab rääkima pikalt, kuid tean oma kogemustest, et sel teemal küsitakse alati hoopis konkreetsemalt. Siis ka konkreetsemad vastused.

Teie dr Noormann

Jaga
Kommentaarid