"Nordea" startis Soome öösel kell 1, põhjanaabrite juurde jõuti kella 7-ks. Öösel möllas torm ja laevas magamist võiks kirjeldada sõnadega magamine pesumasinas. Nüüd tean, mis tunne võib olla pesul, mis masinasse pannakse.

Kusagilt tilgub vesi, ragiseb laev, pauguvad lained vastu laevakeret, kostab metsik tuulemüha ja pähe tikuvad mõtted, et kui paat peaks ümber minema, siis kustkaudu ma välja saan. Kõrvalkoikus norskab Artur Talvik. Hoolimata taustamürast ja õõtsuvast voodist lajatab uni nagu nuiaga pähe ja nii ma näengi und sellest, kuidas teen pilte seentest, mis kuul kasvavad.

Ärkan suure mürtsatuse peale ja avastan, et voodi kõikumine on intensiivsemaks läinud. Vaatan - kell on 6.30. Ah, aitab unest, ronin koikust välja ja tuigerdan üles sillale. Vaatan kuidas laev kõigub, paugub ja tunnen, et hakkab vist ära keerama sees. Samas jääb lainetus väiksemaks.

Kell saab vahepeal 7 ja ärkab ka Artur Talvik, kes asub koordineerima kaameraga helikopterit. Mees teatab, et 15 minuti pärast on kopter kohal. Leiame pilvede vahel piiluva päikese ja meeskond tirib purjed üles. Kopter põristab ja filmib ümber laeva. Istun sees, et mitte pildile jääda.

Pool tundi ja võte lõpeb. Asume tagasi sõitma Tallinna suunas. Lained lähevad hullemaks. Tuule kiiruseks mõõdab laeva aparatuur 18 m/s. Kõik kõigub hullupööra. Võitlen iiveldusega ja istun ahtris pingile.

Saadan parajasti Naistekale sõnumit, et Matvere tassib oma mobiilse stuudio maailmareisule kaasa, kui tuleb laine... ja mu selga langeb kosk. Olen sokkideni märg. Kuivatan telefoni ja saadan sõnumi ära. Käin korra koikus, hoian seintest, et mitte ümber lennata. Väänan märjad teksad väheke kuivemaks ja lähen tagasi üles. Ei suuda hõljuvas kajutis olla. Süda on juba tõsiselt paha. Keegi oksendab taustal. Hoian hambad ristis laevast kinni ja vaatan laevukese kõrval kõrguvaid veemägesid. Tallinnast paistab teletorn, mis aga ei tule üldse lähemale. Laine juba 3-4 meetrit kõrge.


Müts maha rännumeeste ees, kes seda peavad järgmised 2 aastat kannatama. Kell 13 paiku sildume Pirital. Astun maale. Ikka kõigub. Soovin head reisi ja nüüd töötan edasi arvutiga, mis kõigub...