Hiljemalt oktoobrist pikeneb venekeelne “Aktuaalne kaamera” seniselt veerandtunnilt 25 minutini ning peale uudiste hakkab saates olema ka analüütiline osa, ütles ETV juhatuse esimees Ilmar Raag ajalehele Molodjož Estonii.

Ta lisas, et selle teeb võimalikuks venekeelse “Aktuaalse kaamera” toimetuse ühendamine venekeelsete saadete toimetusega.

“See ei tähenda töökohtade kaotust, saati siis vene toimetuse kaotamist,” lisas Raag. “Vastupidi, venekeelsete saadete maht kasvab. On teatud paradoks selles, et proportsionaalselt selle kasvuga väheneb eestikeelsete omasaadete maht.”

ETV venekeelsete saadete peaprodutsent Pavel Ivanov ütles teisipäeval BNS-ile, et ETV juhtkonnas käivad mõttetalgud venekeelsete saadete võimaliku reformimise üle.

Molodjož Estonii kirjutas Ivanovile viidates, et tegelikult võib venekeelsete saadete maht ETV-s väheneda 295 minutilt 175 minutini nädalas.

“Faktiliselt tähendab see venekeelsete saadete toimetuse kadumist,” sõnas Ivanov ajalehele.

Praegu annab ETV eetrisse mitu venekeelset saadet. Esmaspäeviti on kavas pooletunnine “Kolmas sektor”, mis tugineb väljast tulevale rahastamisele. Kolmapäevane 30 minutit kestev “Teadmiseks” saab raha ETV eelarvest.

Neljapäevane pooletunnine “Subjektiiv: näost näkku” saab samuti raha ETV eelarvest. Samal päeval eetris olev 45 minutit kestev “Unetus” on tänavu märtsist välisrahastamisel.

Reedel on ETV kavas 55 minutit kestev “Sputnik”, mille 20 protsenti rahast tuleb ETV-st ning 80 väljaspoolt.

Kuna venekeelsete saadete reformi rahastatakse ETV eelarvest, võib Raagi hinnangul kaduda ekraanilt kolmapäevane “Teadmiseks”. Praegu on segane ka “Sputniku” tulevik.

“Seoses ETV keeruka rahalise olukorraga on esialgu vara öelda, mis tulevik ootab üht või teist venekeelset saadet,” märkis Raag. “Võib arvestada, et sügisesel hooajal jääb ekraanile “Unetus”. Üldse oleme otsustanud eelistada kakskeelseid saateid.”

“Ma ei saa aru, miks peab venekeelsete saadete toimetus oma raha “Aktuaalsele kaamerale” andma,” ütles Ivanov ajalehele. “Kui tahetakse reforme, siis palun, aga mitte meie kulul.”

Ivanov lisas, et toimetuse rahaga saaks saadet “Teadmiseks” selle aasta lõpuni jätkata.

Ta avaldas hämmingut soovi üle eelistada kakskeelseid saateid, sest kõik ETV venekeelsete saadete toimetuse saated ongi kahes keeles. Erand on otse eetrisse minev “Teadmiseks”.

Ivanov ütles, et venekeelsete saadete toimetuses on palgal vaid kolm inimest, kõik ülejäänud on lepingulised.

“Ka selle poolest ei ole me ETV arengukavaga vastuolus,” ütles Ivanov.