Maailmas elab 33,4 miljonit HI-viirusega nakatunut (UNAIDS, 2009). Eestis on hetkel 329 HIV-nakatunud isikut (Terviseamet, 2010 november).

HI-viiruse leviku piiramisel on suur tähtsus ennetustööl. Punase Risti liikmena olen läbi viinud koolitusi HIVi ja AIDSi teemadel mitmetes eri koolides ja ka noortekeskustes. Koolituste käigus olen tihti pidanud nördimusega tõdema, et ollakse just väheste teadmiste ja väärarusaamade tõttu väga ebatolerantsed. Tihti ei olda levimisteedes kindlad ning kardetakse rohkem kui vajalik. 

Tuleb meeles pidada, et Sa ei nakatu HIVi:
prill-laua kaudu/sama tualetti kasutades
jagades klaasi või muid sööginõusid
kui HIVi nakatanu köhib või aevastab
putukahammustuste kaudu
ujudes/duši all käies
haiglas tehtud vereülekandel
AIDSi-haige eest hoolitsemisel
kallistades, ka suudeldes on tõenäosus üliväike (peaks jagama üle 2 liitri sülge või mõlemal peaks olema suus lahtised haavandid) 

Loomulikult tuleb ennast kaitsta, aga seda ei tohiks teha teiste heaolu arvelt. HIVi nakatunut ei tohiks halvasti kohelda, vastupidi, neile on vaja pakkuda tuge ja abi. 

1. detsembril kantakse solidaarsuse märgina punast lipsukest rinnas. Väga lihtne on seda ka ise valmistada: lihtsalt võta jupp punast siidpaela, keera see lipsukeseks ja kinnita haaknõelaga pluusi külge. Sellega näitad oma hoolivust!