Vahel mõtlen, et loomadel on nii lihtne elu ja et võiks isegi üks nendest olla. Inimesed teevad selle enda jaoks kohati nii keeruliseks. Aga samas oleneb meil kõik iseendist, sest meie juhime oma elu ja saame seda mõjutada. On inimesi, kes seavad elus kõige kõrgemad eesmärgid. Saada näiteks medal olümpialt või saada Eesti presidendiks. Minu arvates on see hea, kui inimestel on kõrged eesmärgid ja unistused. Kui meil on kõrge sihtpunkt, siis teame, millist teed mööda minna ning on, mille nimel töötada.

Mina isiklikult olen seadnud endale väga kõrged eesmärgid ja loodetavasti jõuan ka nendeni kunagi. Tean aga oma tutvusringkonnastki inimesi, kes on öelnud: "Ah, lõpetan kooli ära ja lähen kuskile tööle, teenin 600 eurot kuus ja elan väga kenasti ära." See pole just kõige kõrgem siht ning arvestades praegust olukorda Eestis, pole tegelikult seegi nii lihtne. Ma tean, et alati peab alustama nullist ehk madalamatelt positsioonidelt ning raske on kohe teha oma firma ja hakata suureks ärimeheks. Isa on mulle öelnud, et kõige raskem pole firmat luua, vaid seda üleval hoida.

Küsisin ka teise elukogenud inimese, Euroopa parlamendi liikme, Kristiina Ojulandi, arvamust sihtmärkide seadmise osas:

“Küsimus on võimetes. Inimene peaks olema võimeline hindama oma võimeid. Kuid see on ideaalis. Tegelikult inimene kaitseb energiliselt end negatiivse informatsiooni eest. Samas on palju näiteid, kus inimene pealtnäha ei omanud mingeid erilisi võimeid, aga ometi saavutas elus hästi palju. Mind on alati hämmastanud näiteks paljud kuulsad näitlejad, kes päriselus on täiesti hallid inimesed, lavale astudes on nad aga geniaalsed. Sageli on nii paljude teiste elukutsete puhul. Seepärast ongi midagi soovitada väga raske. Nagu öeldakse, oleneb inimesest. Vahel võiks siiski endalt küsida: miks ma elan? Et ühel hetkel ei oleks kahetsust mõtetult elatud aastate pärast.”

Mina ise tahaksin elus võimalikult palju ära proovida, sest elame ainult korra. Väga paljud ütlevad, et raha pole elus tähtis, kuid tegelikult on see ju vale. Tänu rahale saame endale palju rohkem lubada. Lugesin alles hiljuti läbi kuulsa Ameerika ärimehe Donald Trumpi raamatu "Mõtle suurelt ja pane täiega". Trump räägib, kuidas läbi lüüa nii äris kui ka muus elus. Noppisin raamatust välja mõned tema poolt öeldud tsitaadid:

  • Leia oma kirg ja armasta seda, mida teed.
  • Ära tee asju, mis sulle ei meeldi, üksnes raha pärast.
  • Keskendu lahendusele, mitte probleemile.
  • Ole vaimselt tugev ja ära anna kunagi alla.
  • Maailm ei ole sulle midagi võlgu, sa pead selle nimel vaeva nägema.
  • Ole ka halvas olukorras enesekindel. See on vaid konarus sinu teel. See möödub.
  • Andesta headele inimestele, aga mitte kunagi halbadele inimestele.
  • Ära kaota kunagi lootust.

Noorte häälde on päris mitmeid artikleid kirjutatud raamatutest ning see on raamat, mida mina kõigile soovitan. See on huvitav ja samas ka väga hariv. Donald Trump on tuntud kogu maailmale ja teos avaldab saladuse, kuidas mõelda ja tegutseda suurelt. Küsisin ka Kristiina Ojulandilt, millseid raamatuid tema noortele lugeda soovitaks:

„Selleks, et areneda noorena, on vaja tutvuda keerulisemate kirjanduslike ja filosoofiliste tekstidega. Juba noorelt võiks tutvuda Voltaire`i, Kafka, Kantiga ja nii edasi. Kolm raamatut, mida soovitaksin noortele: Hesse "Klaaspärlimäng"; Salinger "Kuristik rukkis"; Dostojevski "Idioot".“

Noorte hääle lugejatele tahab Kristiina Ojuland veel öelda:

„Pöörake tähelepanu oma tervisele - vaimsele ja füüsilisele. Noored ollakse vaid ükskord elus, pärast ollakse hästi pikalt vanad. Eestis on probleem, et päikest on liiga vähe. Seepärast on õige olla loomult optimistlik ja rõõmsameelne. Lootke eeskätt iseenda peale ja aidake kaasinimesi, kes abi vajavad.“