Liisu, 16

Dr. Noormann vastab

Sulle tundub, et oled juba piisavalt kaua elanud ja hirmul, et midagi olulist läheb Sinust mööda. Kogu inimea seisukohalt oled Sa siiski veel väga noor ja vähe elanud ning suurem osa elukogemustestki veel ees.

Keskmise eluea statistika lubab Sulle veel ümmarguselt 70 aastat eluiga. Küllap oled lehtedest lugenud, et meie keskmine eluiga pikeneb veelgi. Aga mille arvelt? Mida me juurde saame? Kurb, aga tegelikult vanadust, pensionäripõlve, mitte noorusaega. Kui jälle statistikat appi võtta, siis nooruseiga (kuni 18-aastaseni) moodustas veel kümme aastat tagasi meie elust veerandi, siis praegu juba kõigest viiendiku. Ning selle lapsepõlve sisugi on muutunud üha täiskasvanulikumaks. Väikesed lapsed tuuakse väga vara pere kaitsvast keskkonnast nende jaoks lärmakasse ja paanilisse lasteühiskonda - lasteaeda. Koolis tuleb üha varem mõelda tulevasele tööelule ja juba ka karjäärile enne, kui inimesel töökogemuski tekib. Veelgi kurvem on see, et noored ise kiirustavad samuti seda noorusaega lühendama - näib, nagu püüaksid paaniliselt põgeneda muretust lapsepõlvest ja romantilisest noorusajast murederohkesse täiskasvanuellu.

Üks selle ilmingutest on ka see, mida küsid - lähisuhted ja seksuaalelu algus. Need on läbi inimkonna ajaloo olnud neiuea ja naiseea piiriks. Kõigepealt peaks tulema õnn kogeda armumist ja armastust, siis kujunema kindel nägemus oma tulevasest abikaasast ja pereelust ning valmistuda selleks ning siis ka intiimnaudingute kogemus. Kui need jõuavad meieni tagurpidi järjekorras, tunneb meie alateadvuslik hing millestki ilma jäetud olevat või sundseisu seatud.

Süütus ei ole koorem, millest tuleb ilmtingimata vabaneda. See ei ole ka "esimese kogemuse" eksperiment nagu on paljudele alkoholi proovimine – maitsen ära, siis tean, mis see on. Naise psüühikale on see seisundi muutumise tähendusega (nagu Vanas Testamendis oli hea ja kurja tundmise puu viljade maitsmisega). Prantsuse, Inglise ja paljude teiste kasvatuskultuuride tütarlastele suunatud nõuetes on üks kindel psüühikat ja tulevasi naudinguid kaitsev nõue – süütus kingitakse armastusele.

Nii et täisealise küpse naise iga ja kogemused tulevad niikuinii, pole mõtet sinna eksperimendi korras ummisjalu tormata – kui selles eksperimendis midagi ei meeldi, siis tagasi pöörduda pole enam võimalik. Peadki jätkama nende ebameeldivate kogemuste pinnalt.

Teie Dr. Noormann

Jaga
Kommentaarid