Mina langetasin valiku õppida edasi gümnaasiumis peale põhikooli ja ei kahetse seda. Gümnaasium valmistab noori ette ülikoolis ja nii öelda reaalseks eluks. Gümnaasiumis peavad noored tulema toime iseseisvalt, nad arendavad nii enda loogilist mõtlemist kui ka arutlus oskust? Kuid mis saab siis, kui avastatakse riigieksamite eel, et ei suudeta ega taheta teha riigieksameid nii hästi nagu oleks vajalik ülikooli sisseastumiseks. Kas siis on veel hilja?

Ka mind ennast hirmutavad taolised kahtlused, ehk ei olegi ma võimeline ülikooli sisse saama, pole piisavalt tark ega andekas. Arvan, et sel hetkel tulevad mängu just perekonna ja sõprade toetus. Iga noore kõrval peab olema vähemalt üks lähedane inimene, kes teda julgustab, toetab ja usub temasse. Ütleme ausalt, ei gümnaasiumist välja kukkumine ega ülikooli sisse saamine pole maailma lõpp, mida ka vanemad seal juures ei arvaks. Tänapäeva noortele avanemad võimalused, mis tundusid aastakümneid tagasi võimatuna. Meil on võimalus minna välismaale õppima, tööle või vabatahtlikuks. Korraldada ise noortevahetusi või seminare ja osaleda neis ise välismaale reisides.

Kallid noored ja lapsevanemad! Iga noor on omaette invidiid, tal on enda hirmud ja kahtlused, iga noor kardab läbi kukkuda ja naerualuseks saada. See on loomulik, et me pelgame enda tulevikku, kardame mis võib juhtuda homme või aastate pärast. Mõelge nüüd natuke, Eestis räägitakse aina enam elukestvast õppest, meist palju vanemad, kuskil 40 kandis inimesed — meie emad ja isad on suutnud minna taas ülikooli, omandada täiesti võõras eriala ja hakata sel eriala ka tööle ning jõuda teha ka karjääri. Meie oleme noored, meil on kõik ees. Me kõik ei saagi olla tippsportlased, olümpiaadide võitjad või laulutähed, me saame olla meie ise. Saame püüelda ja rühkida enda unistuste poole.

Kui teile öeldakse, et on juba hilja ja et teil pole enam mingeid valikuid, siis ärge uskuge neid. Kui teil jäi tol ajal mõni riigieksam tegemata, et saada õppima just seda eriala, mida soovite, siis võtke aga kätte, õppige riigieksamiks ja sooritage see kevadel. Vot sellised võimalused on meil — tänapäeva noortel. Elu ja maailm on meile valla. Kus on tahe ja soov seal on ka võimalus.

Noored uskuge endasse, sest ainult teie saate oma unistused teoks teha…