Tee oma elu vürtsikaks!

Hakomaa teab, et külm tekitab söögiisu ja selle puhul aitavad soojendavad vürtsid. "Näiteks ingver, kaneel, sinep, tšilli, ka vürtsköömen ja kardemon."

"Vürtse on lihtsam õppida kasutama erinevate rahvusköökide toite valmistades. Paljud india karrid ja supid on ka eesti toorainest lihtsad valmistada. Mehhikost pärit maailmavallutaja chilli con carne sisaldab originaalis ligi 15 erinevat ürti ja vürtsi, kaasa arvatud kaneeli ning šokolaadi."

Hakomaa ütleb, et mõnus viis vürtse oma ellu tuua on isetehtud chai, või ka lihtsalt lemmiktee sisse poetatud värske ingveriviil. "Proovida võiks ka värske ingveri ja rohelise õuna teed. Kaneel sobib mõõdukas koguses ka imeliselt loomaliha toitudega. Ingver ja tähtaniis on koos sojakastmega imehea sealihahautises - sellest tuleb üllatavalt kerge sealihatoit. Sinep, eriti mahe Dijoni sinep, sobib lamba ja sealiha ning juurvilja hautistele."

Kookospiim teeb imesid

"Kuna talvel kulub meil rohkem energiat ja külm tekitab isu toitvama toidu ja magusa järele, siis sobivad kookospiimaga tehtud toidud, sest kookoserasv annab ajule üsna kiiresti küllastumissignaali," jagab Hakomaa põnevaid teadmisi. Eriti maitsev on kombineerida kookospiima tomati või naturaalse jogurtiga.

Ta lisab, et süngemal ajal tuleks enda vastu kena olla ja endale lemmikroogasid lubada. Piisab kui 80% toidust on ratsionaalselt valitud ja 20% toidukordadest võib südamest nautida.

Vaheldusrikkusest jääb vajaka

Kui Hakomaalt uurida, millised road peaksid kindlasti külmal ajal eestlase laual olema, kostab ta: "Minu toidufilosoofiaga ei sobi ranged käsud-keelud kokku. Kuna me kõik oleme unikaalsed oma geenide ja elustiiliga, siis sobivaimad toiduained ja nende kombinatsioonid on iga ühe jaoks erinevad. Neid tuleb proovides ja katsetades leida. Aga samas ei tasuks seda otsimist liig tõsimeelselt võtta."

Hakomaa usub, et inimesed unustavad oma toidulaualt kõige sagedamini vaheldusrikkuse.
"Talvel reisitakse ja liigutakse vähem ringi. Külm ja tuisune ilm ning argirutiin soodustavad ühekülgset toitumist. Ega talvel eriti ei kisu turgudel seiklema ja erinevaid toidukohti katsetama. Et ise mitte mugavustsooni jääda, õpin iga kuu vähemalt ühe uue tooraine kasutamise selgeks."

Eelista värvilist ja värsket!

Margit Hakomaa jaoks on oluline valida vähemalt 80% ulatuses oma toiduratsioonist naturaalset ja töötlemata toitu. "Alati tuleks eelistada rafineerimata sool, jahu ja suhkur valge asemel. Sööge palju värvilist ja värsket toitu. Valige alati väärtuslikud rasvad (naturaalsed õlid, pähklid, avokaado) halbade rasvade asemel (loomsed rasvad ja hüdrogeenitud taimerasvad) ning sööge maitsvat toitu."
 
"Soovin, et kõigil oleks rohkem tervet mõistust teha tasakaalukaid toiduotsuseid. Täiuslikke valikuid õnnestub elus harva teha, tuleb teha lihtsalt igas olukorras parim valik ja sellest rõõmu tunda. Positiivsust ja rõõmu, mitte frustratsiooni ja hirmu!"

Kui tahad Margitilt tervisliku toitumise osas nõu küsida, tee seda SIIN.