See on vale puha! Ei pea karjääriredelil üles ronides esimesel astmel kellegi põrandat pesema! Kui sul on oma firma, siis selle põrandaid pesed sa alguses niikuinii! Paljud ettevõtjad on alguses oma firmas nii kokad, koristajad, juhid kui raamatupidajad! See on täiesti normaalne.

Ettevõtte loomise plaanid tekkisid mul vähem kui aasta tagasi. Lihtsalt välgatas üks hea idee ja otsustasin selle teoks teha. Kuna idee oli üsna kindel ja väikese riskiga, siis otsustas ka minu sõber äris kaasa lüüa. See oli suur tunnustus, et keegi minu ideesse usub! Mina olen 20, sõber aga vaid 17 aastat vana! Ja meie koostöö sujub väga hästi. Võin kinnitada, et vanus ei mängi mingit rolli. Kuid siiski kipuvad noored arvama, et suured ärid on vaid vanadele kaladele.

Kuna meie tegevusvaldkond on hooajaline, siis firma registreerimisega me veel esialgu ei kiirusta, teeme seda siis kui on õige aeg, näiteks kevadel. Kuid kõik vajalik on olemas ja asi on vaid vormistamise küsimus. Kuid firma saab kindlasti üsna pea olema ja me oleme valmis seda üles töötama ja arendama. Kusjuures me ei küsinud isegi EAS-ist ega Töötukassast raha, kõik ajasime ise kokku! Kuid Teie, lugejad, uurige võimaluste kohta ettevõtluse alustamiseks raha saada, hea idee ja äriplaani korral võite saada üsna kopsaka summa!

Rahaline pool on üks osa ettevõttest ja ei olegi vast kõige tähtsam. Ennekõike peab olema tahtmist ja pealehakkamist. Sellest meil aga puudust ei ole. Et kõik vajalik une pealt selge oleks, sai mindud ka ettevõtluskursusele, millest on palju abi. Kuna käime mõlemad koolis, siis kohtume vaid nädalavahetustel ning siis on põhijutt pööratud ärile. Üsna toorest ideest on saanud küps plaan, mis on lõpuni läbi töötatud ja kõik negatiivsed ja positiivsed küljed on läbi arutatud. Andsime ka väikese lubaduse, et esimese miljoni (krooni) eest läheme Alaskale kalale. Eks näis, kas jõuame sinna või mitte, kuid lootus ja ootused on kõrged.

Nagu enamus ettevõtjad, vaatasime ka meie maksusüsteemi esialgu kriitiliselt. Kuid kui lugesime läbi vajalikud materjalid, sai selgeks, et asi ei olegi nii must nagu paistab ning ei pea sugugi mitte kogu kasumit riigile ära maksma. Tegelikult on Eestis üks parimaid majnduskeskkondi ja ettevõtja elu on ikka oluliselt roosilisem kui mujal maailmas. Plaan esialgu mitteametlikult äri ajada kadus ka hoobilt, kui selgus, et maksusüsteem on üsna leebe ja nüüd ootame huviga, millal saaks täita oma esimese tuludeklaratsiooni.

Ettevõtjaks ei sünnita, vaid saadakse! Noored, ärge kartke paberimajandust ja bürokraatiat. Kui paar korda ettevõtlusjuhised läbi lugeda, siis loksub kõik paika. Ei ole midagi keerulist, lihtsalt kättevõtmise asi. Firmat võib juhtida ka kooli kõrvalt, nagu meie seda tegema hakkame. Siinkohal ärgitan noori ja ettevõtlike inimesi rajama oma ettevõtet ja saada iseseisvaks. Ei pea ilmtingimata kellegi alluvuses töötama. Ettevõtluses ei ole mitte midagi keerulist, on vaja vaid ideed, mis maksab! Ning mis kõige olulisem, ei ole vahet kas oled 50 või 20 aastat vana, kui on idee, siis tuleb see teoks teha!