Roberta teadis juba varakult, et mood on tema ainuõige valik.
Juba 12-aastasena joonistas ta oma esimesed kavandid ning hakkas aktiivselt ennast üles töötama. Saavutused polnud kauged tulema:
13-aastasena osales ta oma esimesel show'l, kust võitu veel küll ei tulnud, kuid ta pälvis eriauhinna näol juba kohtunike tähelepanu. Kahel järgneval aastal võttis ta osa moekunstnike show'st “Roosad Käärid”, kus esimesel aastal saavutas 3. koha ja teisel aastal juba võitis Grand Prix.

See andis talle võimaluse esitada oma kollektsioon Quelle’ üle-Eestilisele moeshow'le, mis tõi talle samuti võidu ja viis ta kollektsiooni tootmisesse ning müüki Quelle kataloogidesse ja internetis. Võiks arvata, et Roberta praegune internikoht Alexander McQueen’is on lihtsalt asjade loomulik kulg. Roberta alustas Alexander McQueen’i moemajas 2010. aasta oktoobrist.


(Foto: Erakogu)

Õppimine Central St. Martins'is andis talle võimaluse McQueen'i moemajja kandideerida ning muidugi võttis ta otsekohe võimalusest kinni. Roberta enda sõnul tuli see temalegi üllatusena, kui selgus, et ta on kutsutud proovipäevale. Aga peale proovipäeva ta sinna jäigi. Roberta jääb moemajale truuks veel järgnevad kolm kuud ehk siis veel ühe kollektsiooni ajaks ja liigub edasi, et näha, kuidas teistes moemajades asjad toimivad,

Küsisin Robertalt, kuidas tegelikult kulisside taga asjad toimivad, milline näeb välja tema tavaline päev ja nõuandeid, kuidas oma unistusi täide viia.

Milline oli sinu esialgne ettekujutus McQueen’is töötamisest ja milline on reaalsus?


Veidi naiivne, kuid eeldasin, et need on tavalised 8-10 tunnised päevad, mis on muidugi väga vale. Samuti arvasin, et mina kui intern ei ole väga oluline ning mu ülesanded ei ole väga loomingulised. Reaalsus on see, et tööpäev hakkab kell 9:30 ning kestab nii kaua, kuni ülesanded tehtud saavad, mis tavaliselt on kuni keskööni või isegi üheni öösel. Mina ja paar teist interni olime esimesed, kes said sellistel kellaaegadel koju, disainerid töötavad tavaliselt öö läbi.

Millised on sinu kaasinternid ja kolleegid?


Enamus interne on õpilased Central St. Martins’ist. Kõik on väga lõbusad ja ekstreemselt andekad inimesed. McQueen on nagu üks suur õnnelik perekond- kõik internid ja disainerid hoiavad kokku. Meie suhe pole ainult tööalane - kõik on üksteisele toeks ka isiklikes probleemides. McQueen’is on suurepärane see, et hierarhiatunnet üldse ei teki. Disainerid suhtlevad internidega, nagu me oleksime ühel tasandil ning kõigil on õigus sõna sekka öelda.

Kui tihti oled kokku puutunud Sarah Burtoniga (Alexander McQueen’i moemaja loovjuht) isiklikult?


Sarah ei käi McQueen’is sees igapäevaselt, kuid nädalas paar korda ikka. Kohtume temaga nii koosolekutel kui ka näiteks siis, kui töötan mingi teatud disaini kallal ja ta tuleb seda üle vaatama ning parandab seda ja jagab soovitusi. Sarah on väga armas ja lihtne inimene, kes teab, mida ja kuidas ta täpselt tahab.


(Foto: Erakogu)

Kirjelda oma tavalist päeva moemajas.


Jõuan moemajja kella 9:30ks ning lähen otse 5ndale korrusele, kus on disainerite lauad ja moodboard’id. Kui kõik on kohal, siis peame pisikese koosoleku disaineritega, lepitakse kokku mis täna tehakse ja igaüks saab ülesande. Terve päeva jooksul töötame enda disainide/ülesannete kallal. Kella 1, 6 ning 11 ajal on nö toiduajad, pausid ning kõik räägivad juttu ja lähevad välja sööma. Kell 9 ja 18:00 käib turvamees mööda maja ringi ja kontrollib, kes on majas ja kes mitte. Õhtuti kella 22:00 ajal, kui kõik hakkavad väsima siis pannakse muusika ateljees põhja, kõik on paljajalu ja teevad moodboard’e, teevad nalja ja joovad kohvi. Töökeskkond McQueen’is on väga vaba ja mõnus.

Kui suurt rolli sinu meelest mängib su praegune interni koht McQueen’is, mis puudutab sinu tulevikuplaane?


Kõik minu tehnilised oskused prindi osas on tulnud McQueen’is, nii et juba praegu mõjutab mind McQueen väga. Eelmise oktoobrini olin ma kindel, et tahan õppida lihtsalt moedisaini naistele, kuid McQueen’is oldud aeg tegi mulle selgeks, et moedisain prindiga on mulle ainuõige valik.

Millised on sinu ülesanded McQueen’is? Kas oled isiklikult juba kaasa löönud mõne kollektsiooni valmimises?

Alustasin McQueen’is tööd just siis, kui Pre AW 2011 hakati valmistama, nii et kogu disaini protsess on läbi käidud nendega juba. Alustades research’ist (abiks nii arvuti, raamatud, raamatukogud ja muuseumid), siis esimeste disainiideede loomine, kangaste värvimine, nii arvutil kui ka käsitsi prindi loomine, modellidega fiting’ud - see kõik on ühe kollektsiooni osa.

Mida soovitad noortele, kes samuti tahavad sellel alal karjääri teha ja milleks nad peavad valmis olema?


Tuleb olla väga motiveeritud ning keskenduda ainult sellele, mida sa tahad teha ning teha plaan, kuidas sa sinna jõuad. Kindlasti tuleb olla väga paksu nahaga, sest iga negatiivse asja pärast ei tohi oma unistusi nurka visata! Mood on ala, kus tuleb töötada aastaid tasuta, selleks et tutvusi koguda ja ennast üles push’ida nii, et soovitan kindlasti mõnele praktikale kandideerimist (enne McQueen’i töötasin nii Tiina Talumehe, Tallinn Dollsi ja Kalamari, ajakirjade “MOOD”, “Eesti Naine” ja “Marie Claire” juures).

Roberta tegemistel võib silma pealhoida läbi tema blogi: robertae.blogspot.com