Näitlejate huvi režissööritöö vastu on osaliselt seletatav uute kogemuste jahiga, teisalt aga sellega, et tippnäitlejate huvi ja sidemed aitavad linale tuua projekte, mis muidu jääksid riiulile kopitama, kirjutas The Guardian.

“Mulle meeldis see käsikiri ja ma kartsin, et kui ma ise asja käsile ei võta, siis ei tehta seda kunagi filmiks,” ütles Clooney oma filmi “Confessions of a Dangerous Mind” kohta. Sam Rockwell kehastab selles linateoses viktoriinisaate juhti Chuck Barrist, kes väidab oma autobiograafias, et töötas ka CIA palgamõrvarina. “Ma arvasin, et kui ma töötan väikese tasu eest ja kaasan tagasihoidliku tasu eest ka tippnäitlejad, siis saab see film tehtud,” ütles Clooney.

Washingtoni “Antwone Fisher” räägib värvika loo madrusest (Derek Luke), kes püüab üle saada oma karmist minevikust. Cage’i “Sonny” (peaosas James Franco) räägib sõjaväest erru lastud sõdurist, kes pöördub vastumeelselt tagasi sõjaeelse gigoloameti juurde.

Järgmisel aastal jõuavad ekraanile ka John Malkovichi režissööridebüüt “The Dancer Upstairs”, Matt Dilloni “City of Ghosts”, Steve Guttenbergi “P.S. Your Cat Is Dead” ja Salma Hayeki “The Maldonado Miracle”.

Juba kinokunsti algusaegadel istusid nii mõnedki tuntud näitlejad (näiteks Charlie Chaplin ja Buster Keaton) režissööritoolile. Mõne näitleja režissööritöö on olnud kesine, nagu näiteks John Wayne´i “Alamo”, “Rohelised baretid”, Jack Nicholsoni “Goin’ South”, “Kaks Jake’i” või Sally Fieldi “Beautiful”.

Ent filmiajaloost võib tuua ka palju vastupidiseid näiteid: Robert Redfordi “Ordinary People”, Clint Eastwoodi “Unforgiven”, Kevin Costneri “Tantsib huntidega” ja Mel Gibsoni “Braveheart” võitsid parima režissööritöö Oscarid.