Kirjutasin oma Facebooki seinale järgmise lause: “FBs kaastunde avaldamine on samasugune lollus nagu hukkunu mälestuseks video YouTube riputamine.” Läks vaid mõni minut mööda ning juba tuldi kommenteerima, et kui keegi minu tuttavatest surma saaks, oleksin teisel arvamusel. Mõni ütles ka, et minu arvamus on täiesti vale ning Facebookis tundmatutele kaasatundmine ja YouTube mälestusvideote riputamine on täiesti normaalne.

Ma ei ole sellega nõus, et peaksin YouTubes videosid vaadates sattuma kellegi tundmatu inimese mälestusvideo otsa. Võib-olla see on tõesti tehtud vaid lähedaste jaoks, kuid sellisel juhul peab video Internetti panija teadma, et YouTubes ei ole ainult hukkunu lähedased vaid miljonid inimesed ning päevas tehakse miljardeid vaatamisi.

Samuti ei ole normaalne mälestada inimesi tehes Rate.ee keskkonda grupp “RIP Eesnimi Perekonnanimi”. Ega ka Facebook Rate.ee’st targem pole, õigemini sealsed inimesed. Facebooki luuakse kas leht kaastunde avaldamiseks või tehakse lausa ÜRITUS selleks.

Usun, et need hukkunud inimesed, kelledest videod on tehtud, ise tegelikult seda ei sooviks. Ma ei ole selgeltnägija, et seda kinnitada, see on kõigest minu arvamus. Kuid kas see on normaalne, et tuhanded inimesed vaatavad videot hukkunust, keda nad ise ei tunne ega teagi? Või osalevad “mälestusüritusel”, mis on loodud kõigest inimeste nö kokku korjamiseks ja reaalset üritust kui sellist ei toimugi?

Klassivend küsis: “Kas 21. sajandist saab varsti ühiskond, kus matused ka Facebookis korraldatakse?” Õige tähelepanek! Nähes, kuidas tänapäeval tehnika ning inimesed koos nendega arenevad, siis ega ma ei imestaks.

Mida arvad Sina taolistest mälestusvideodest, -üritustest ja -gruppidest?