Kui 2000. aastal valminud "Lotte reis lõunamaale" on veidi n-ö katsetus, mis küll äärmiselt hästi välja kukkus, siis 2006. aastal valminud "Leiutajateküla Lotte" vallandas tõelise Lotte-buumi, mis kestab siiani. Pärast "Leiutajateküla Lotte" vaatamist teab vist iga eesti laps, mis on judo ja millistes erinevates olukordades seda kasutada saab.

Nüüdseks on Lotte viis aastat vanem ja kuigi filmis pole ta justkui kasvanud, on "Lotte ja kuukivi saladus"  teinud edasi hüppe ning pakub põnevust ka eelkooliealistest vanematele lastele. Kuukivi Lotte kruvib pinget ja on isegi natuke hirmus, sest olgem ausad, kuujänesed võivad olla päris õudsed, kui sa vaid nende varje näed. Rääkimata siis kahtlasest koopaelanikust.

Filmi kõige värvikam tegelaskuju on onu Klaus, kes on sunnitud oma armsa kohvri jätma ning koos Lottega kive taga ajama põrutama. Margus Tabori häälega Klausi kõnepruuk ja murrak on vaimukas ning tema õpetussõnad tasub filmivaatajatel igatahes kõrva taha panna. Lotte räägib endiselt Evelin Võigemasti häälega. Uutest tegelastest jäävad kindlasti meelde armuvalus kass Paul (Priit Võigemast) ja vihmateadlane Voldemar (Tarvo Krall).

Lugu ise on lihtne ja loogiline, kuhu sisse on pikitud rohkelt fantaasiat - vihmateadlane Voldemari maja, kust võis leida igasugu erinevaid vihmatüüpe ja põnev unenäomaailm, kust mõnikord halvad unenäod võivad kaasa tulla ja sind täiesti haigeks teha.

Kõige suuremaks tunnustuseks võib filmitegijatele olla aga hoopiski see, et kogu filmi kestel ei kostunud kinosaalist, kus vähemalt 50% külastajatest olid lapsed, ühtegi virinat ega vingu. Kui üldiselt on üsna tavaline, et väiksemad kinokülastajad ei suuda filmi lõpuni paigal istuda ja kaotavad tähelepanu, siis "Lotte ja kuukivi saladuse" vaiksematel kohtadel oli kuulda vaid keskendunud nohisemist ja kommipaberite krõbinat.

Seekordses armastatud Lotte loos ootab koeratüdrukut ja tema sõpru ees terve hulk põnevaid rännakuid ja seiklusi. Nagu varasemates Lotte filmides, toimub ka “Lotte ja kuukivi salduse” tegevus sõbralikus ja vägivallavabas maailmas, mis sobib vaatamiseks ka pere kõige väiksematele.

Ühel ööl juhtub Leiutajatekülas midagi ootamatut – kaks salapärast tundmatut hiilivad külla ja otsivad läbi vana rännukoer Klausi kohvri. Klaus ja Lotte asuvad asja uurima. Peagi saab selgeks, et otsitakse taga kolme salapärast kuukivi, mida Klaus oma viimaselt matkalt mägedes leidis. Klaus ja Lotte otsustavad külastada Klausi rännukaaslasi, kelle kätte jäid kaks ülejäänud kivi. Varsti selgub, et leidub veel teisigi, kes ihaldavad endale kolme müstilist kuukivi.

Filmi tegelastele on hääled andnud Evelin Võigemast, Margus Tabor, Mait Malmsten, Tõnu Oja, Priit Võigemast, Tõnu Kark, Lembit Ulfsak, Tiit Sukk, Merle Palmiste, Anu Lamp ja teised tuntud näitlejad.

Režissöörid: Janno Põldma ja Heiki Ernits
Stsenaarium: Janno Põldma, Heiki Ernits ja Andrus Kivirähk
Produtsendid: Kalev Tamm, Riina Sildos ja Vilnis Kalnaellis

Vaata galeriid "Lotte ja kuukivi saladuse" esilinastuselt!