EL-i asjaajamise legendaarne keerukus on sünnitanud arvukalt taolisi müüte. Nähtus on arenenud isegi nii kaugele, et Poola uudisteagentuur PAP moodustas spetsiaalse osakonna, mis kohvikutes ja baarides levivaid lugusid kogub ning kummutab.

Näiteks kardavad Poola kalamehed, et pärast EL-iga liitumist peavad nad merele minnes kandma väga ebamehelikke juuksevõrke. Ungaris arvavad piimasõbrad, et täispiim kaob müügilt. Tšehhid jällegi pelgavad, et euroliit keelustab nende armastatud haisujuustud.

Mõnikord lähevad kuulujuttudega kaasa ka sensatsioonihimulisemad meediakanalid. Nii teatas Tšehhi juhtiv eratelekanal TV Nova, et EL on käskinud farmeritel sigadele igavuse peletuseks mänguasju osta. Asi paisus nii suureks, et Euroopa Komisjoni esindaja Prahas pidi lõpuks ametlikult selgitama, et tegu oli üksnes liidu uute loomapidamisjuhistega.

Briti tabloid The Sun tuli 1998. aastal välja looga, kuidas EL-is pavad kõik kurgid olema rangelt sirged, et mitte kombekas ostjaskonnas piinlikkust tekitada.

EL-iga seotud küsimuste selgitamiseks avatud tasuta telefoniliinidel küsitakse kõige veidramaid asju, nagu, kas vanad katalüsaatorita autod on EL-is ikka lubatud või kui palju porgandeid tohib EL-i liikmesmaa põllumees kasvatada.

“Kõige sellega väljendavad inimesed oma kartust muutuste ees, identiteedi kaotamise ees. Need kuulujutud on väga konservatiivsed,” kommenteeris prantsuse sotsioloogiaprofessor Jean-Bruno Renard.

“Suurem osa küsimustest on seotud toiduga. See mõjutab kohalikku tootmist, traditsioonilist elurütmi. Ja tehnokraadist on saanud klassikaline tegelane, nagu vanasti olid aristokraat ja keskklassi boss. Idee on sama,” seletas ta.