Energiajook on oma iseloomult ergastav ning keskendumisvõimet parandav. Nii soovitavadki toitumisteadlased selliseid jooke tarbida parajal hulgal – suhteliselt väikeses koguses ja siis, kui energiat ja jõudu tõepoolest vähevõitu. Nimelt sisaldavad nad mitmeid tähelepanu parandavaid, väsimust ning jõuetust vähendavaid aineid, mis võivad liiga suurtes kogustes noorele organismile kahjulikult mõjuda. Liigselt kõrge vererõhk ja südamelöögisagedus võivad põhjustada halba enesetunnet, lisaks kiirendub ainevahetus ning higieritus. Kõik see on organismile tegelikult koormav.

Tõsi - on välja selgitatud, et kofeiini – tuntuima ergutava koostisosa – toime on individuaalne ning mõjub erinevatele inimestele erinevalt. Sellegipoolest on selle suhtes tundlikumad just noored, paljud energiajoogid võivad kaasa tuua ebameeldiva reaktsiooni diabeetikutele ning kofeiini suhtes tundlikele inimestele.

Alkoholiga segamine lisab mitmetele energiajookidele riskantseid võimalik-et-kahjustavad-tervist faktoreid kuhjaga juurde. Inglismaa kurva loo põhjustajaks oli ilmselgelt asjaolu, et energiajooki tarbiti koos alkoholiga, mis suurendab selle mõju ning võib suurte koguste korral õnnetuid tagajärgi kaasa tuua. Nii juhtuski. Selgituseks märkus, et mitte kõik energiajoogid pole koos alkoholiga kahjulikud. Mõnede puhul on isegi täheldatud, et nende koos joomine aitab ära hoida hommikusi pohmellihoogusid. Siiski – Red Bull nende hulka ei kuulu ning kuigi Eestis on võimalik ööklubis sellist kokteili tellida, siis mitmetes Euroopa maades enam mitte.

Ja lõpetuseks – rohkem tähelepanu. Kui sulle energiajookide viinaga segamine meeltmööda, tasub kahtlemata kogusega piiri pidada ning enne pidu midagi kõhtu varuda. Sest nagu iga alkoholi puhul, on ka siin täis kõht üks parimatest pohmelli ja halva enesetunde vastastest abivahenditest. Ja nagu iga asja puhul – mõõdukas ja normaalses koguses tarbimine ei tohiks tervel ja noorel inimesel küll probleeme tekitada.