Otsus olevat vastu võetud õppenõukogu poolt, kuid protokolle uurides ei leidnud õpilasesindajad sealt midagi. “Ühes õppenõukogus oli mingi ebamäärane punkt, mis võiks see olla arutlusel, aga otsust kodulehelt leida ei ole võimalik,” kommenteerib juhtunut Sandra Hints.

Mitte üheski teises Saaremaa koolis sellist reeglit õpilaste teada ei ole ning ka Orissaare vald on andnud teada, et see ei ole nende otsus ning sellest. Õpetajate väitel on aga samasugune kord kehtimas Saaremaa Ühisgümnaasiumis.

Hintsi sõnul on see langetanud õpilaste motivatsiooni ning õiguskaitse leidmiseks pöördus ta enda tuttava poole, kelle hinnangul oli tegevus samuti ebaseaduslik.

Ministeerium: see kord ei vasta seadusandlusele
Haridus- ja Teadusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultandi Asso Ladva sõnul peab kool igal juhul võimaldama järelvastamist, nii puudumise kui ka mitterahuldava hinde korral.

Tema sõnul sätestavad seda Põhikooli riiklik õppekava ja Gümnaasiumi riiklik õppekava, mis hakkas kehtima sellest õppeaastast esimesele, neljandale, seitsmendale ja kümnendale klassile.

Lisaks sellele on olemas haridus- ja teadusministri määrus, mis kehtib kõikidele teistele, mille kohaselt juhul kui suulist vastust (esitust), kirjalikku või praktilist tööd, praktilist tegevust või selle tulemust on hinnatud hindega “puudulik” või “nõrk” või on hinne jäänud välja panemata, antakse õpilasele võimalus järelevastamiseks või järeltöö sooritamiseks.