Siin on 14 nippi, mida tasuks proovida, kui tõesti und ei tule.

1. Ära tee lõunauinakut
Lõunauinak ajab segadusse kehakella ning see teeb õhtuse uinumise veelgi raskemaks. Kui sa oled tõesti ülimalt väsinud ja tunned, et pead magada saama, siis katsu päeva esimesel poolel tukastada, aga mitte üle poole tunni.

2. Piira alkoholi- ja kofeiinihulka
Juba kolm-neli tundi enne magamaminekut väldi kofeiini- ja alkoholisisaldusega jooke. Kuigi alkohol mõjub uinutavalt, lõhub see siiski normaalset und.

3. Ära suitseta
Nikotiin mõjub stimuleerivalt ning see võib raskendada nii uinumist kui ka magamist. Samuti häirivad und ravimid (loe ravimikarbis olevat infolehte!).

4. Mine kohe pärast ärkamist ereda valguse või päikese kätte
Valgusteraapia aitab reguleerida keha bioloogilist kella (Varsti peaks ka meil müügile jõudma Philipsi kell, mis ei ärata heli, vaid valgusega.) Samamoodi püüa magada pimedas ruumis.

5. Tee trenni
Paarkümmend minutit treeningut iga päev aitab sul paremini magada, aga liigutada tuleks end päeva esimesel poolel. Aeroobne tegevus enne uneaega võib jällegi takistada uinumist.

6. Kontrolli oma vere rauasisaldust
Naised, kel on rauadefitsiit, kipuvad magama kehvemini. Seega söö hematogeeni ning võid taas magamisest mõnu tunda.

7. Voodi olgu piisavalt lai ja mugav
Kui sind häirib rahutu unega partner, siis muretse võimalikult suur voodi. Katseta eri tüüpi madratseid. Proovi spetsiaalseid teraapilise kujuga patju ja muretse mõnusad puuvillvoodilinad.

8. Magamistuba olgu magamiseks
Voodis ära tööta, söö ega surfa arvutis. Aita oma kehal mõista, et voodi on puhkuse ja intiimsuse koht.

9. Muuda oma magamistuba mõnusaks
Õhuta oma magamistuba korralikult ning katsu hoida seal püsivat temperatuuri. Samuti on väga oluline, et magamistuba oleks vaikne.

10. Peida ära oma kell
Suurte seieritega, või veel hullem — pimedas helendav kell võib häirida uinumisele keskendumist ning tekitada stressi ja ärevust. Säti kell sinna, kus teda otse voodist ei näe.

11. Hoia regulaarset režiimi
See tähendab, et kaotatud unetundide tagasitegemine ei ole hea mõte. See ajab kehakella segadusse ning raskendab taas uinumist.

12. Loo rituaalid
Rüüpa rahustavat teed, kuula rahustavat muusikat — see kõik annab kehale märku, et on aeg uinumiseks valmistuda.

13. Ära pugi end kurguni täis.
Viimase söögikorra ja voodisse mineku vahele võiks jääda vähemalt kaks tundi. Samas võivad aidata voodisnäkid — klaas sooja piima, kõrvale viil röstsaia pähklivõiga.

Nimelt leidub neis aminohapet trüptofaani, mis aitab ajul toota serotoniini — lõõgastushormooni.

14. Kui und ei tule, roni voodist välja
Mine teise tuppa ja tee midagi rahustavat, kuni tunned end taas unisena. Aga ära võta ette tööasju või muud stressitekitavat.