"Kogu maailmas võib neid elukaid (komodo varaane - toim.) leida ainult siin ning kõik isendid on täpselt üle loetud.
Looduspargis, mis on spetsiaalselt kohandatud, õnnestus meil näha 6-7 varaani. Ürgne loom on midagi roomaja ja sisaliku vahepealset ja suuruselt umbes krokodilli mõõtu (kuni 3 m).
Tema liigutused on aeglased aga kui vaja, suudab söösta 18 km/t. Piisab kergest ampsakast saaklooma jalal või kintsul ning ta sureb mürgistusse, mida põhjustab varaani toksiline tatt," kirjutab Matvere.

"Siis loivab sisalik vigastatud saagi kannul, kuni too kokku kukub. Parema meelega ta muidugi hirvi ja sigu taga ei aja sest jahipidamine röövib energiat.
Üle kõige armastab Komodo varaan mädanenud liha vohmida. Kui mõni loom on hinge heitnud ja mädaneb, haistab elukas oma kaheharulise keelega maiusroa lähedust. Hirmus hästi maitsevad isastele ka iseendi järglased."

"Kui pargivahi sabas mööda hooldatud teerada astusime, tuli meile kohe vastu üks pirakas isane monstrum (vaata videot).
Jõhker masinavärk liikus kõhklusteta meie suunas. Ühel hetkel lausus ranger: ”We give the way! (Anname teed!)”. Kebisime teelt kõrvale, pargivahi selja taha.
Draakon tatsas meist vingerdades ja pead pööramata mööda."

VIDEO:

"Sügavamal tihnikus lebotas veel sisalikke, ei teagi kas juhuslikult või olid nad rangerite poolt etteaetud (lahesopis seisis keskmist mõõtu kruiisilaev).
Igatahes saime teada, et loomad on koidikul aktiivsemad ning otsustasime varahommikul omapäi põõsastesse tuhnima minna. Südame põksudes ragistasime kella kuue ajal tihnikus, ühes käes löögivalmis tokk ja teises laskevalmis kaamera.
Tühjagi, ainult mõni hirv ja üks metsik kana. Võibolla nii oligi parem…"