Nüüd, kus ta rääkis loo oma sõpradele ja vanematele avalikult ära, tunneb ta, et on teinud edusamme ja liigub paremuse poole, kuid siiski arvab ta endast väga halvasti ja on väga kaugel oma normaalsest elust. Ta on nii palju haiget saanud ja seda mitte ainult läbi suhete. Mitmeid kordi olen kuulnud, kuidas tal perekonnas pidevalt tülid on, kuidas isa peksab ta nooremaid õdesid ja vendi, ka ta ema. Seda kõike on raske ja kahju kuulata, eriti siis, kui ise pole neid probleeme kogenud ja aidata ka justkui väga palju ei saa.

Ma olen alati arvanud, et suhteid noores eas ei tohiks väga tõsiselt võtta, seda juba sellepärast, et väga tihti kannatab noortel selle tagant õppeedukus koolis ja muud tegemised eraelus. Samas on raske ka mitte suhtes olla, kui sa kellegisse ära armud ja suhteprobleeme südamesse võtta on ka väga raske, eriti naistel. Kuid millist nõu anda sellistele inimestele, kes taolisi probleeme läbi elavad? Millised on lahendused ja võimalused?

Tahan väga oma sõbrannat aidata ja seetõttu otsisin internetist võimalikult asjalikku infot taoliste probleemide kohta. Mine sa tea, äkki need välja toodud nõuanded aitavad teda ja ka teisi noori inimesi, kellel on sarnased probleemid elus.

Räägi oma sõbraga! Kuula ära, mis su sõbral öelda on. Probleemide korral tahavad sõbrad tihtipeale kellegi lähedasega rääkida ja alati ei saa kõigest rääkida ema või isaga, seetõttu on vaja just sõbra abi. Kuula esialgu aktiivselt ilma süüdistamata või nõu andmata. Depressioon on meeleoluhäire, mida inimesed ei taha tihtipeale välja näidata, et säilitada oma tavapärane olek ja meeleolu. Sa pead laskma sõbral kõik ära rääkida, mis teda vaevab, sa pead olema temaga lahke ja temast aru saama. Kui sõber räägib, katsu mitte vahele segada ja proovi mitte öelda, et see mida ta räägib, on vale.

Pea meeles, kui sõber sulle seda räägib, ta usaldab sind. Kui näed, et sõber on hakanud tarvitama narkootikume või alkoholi, pead sa aitama tal sellest loobuda ja selgitama, et see ei aita mitte kuidagi. Keegi ei saa muredest võitu pohmelliga! Sa pead olema kannatlik ja mitte mingil juhul abi vajava sõbraga ise tülli minema, kuna depressioonis olev inimene, kellel on palju muresid, probleeme ja enesetapu mõtted, on sellistel hetkedel väga ettearvamatu ja võib olla hoopis teine inimene. Kui näed, et su sõbral ei lähe asjad paremaks, soovita tal minna arsti või psühholoogi juurde, kes võib samuti teda aidata. Vajadusel mine temaga kaasa! Aita oma sõpra nii paljude asjadega kui võimalik! Kui tal on abi vaja koolis või tööl, paku kindlasti oma abikäsi.

Kas Teil on ka taolisi probleeme olnud? Milliseid nõuandeid annaksite teie teistele lugejatele?