«Tegelaskujude grimm peegeldab artistide kehastatud karakterite hinge. See on justkui võlukepike, mis pühib minema kõik takistused», - räägib tuntud meigikunstnik Nathalie Gagné, kes on tegelenud Cirque du Soleil etenduste grimmi väljatöötamisega aastast 1995.

Igal «Saltimbanco» etenduses osaleval artistil on ringsõitudel kaasas oma meigilaud ning kõik artistid teevad oma lavagrimmi ise. «Me anname artistidele kaasa suure koti koos kõikide vajalike vahenditega, seal on pintslid, puudritupsud, meigi-käsnad ja pliiatsiteritajad. Seega nad saavad kaasa tarvikud, et teha endale täismeik ja ka meigieemaldusvahendid, et hoida näonahk heas seisukorras. Ma õpetan neile kuidas kasutada pintsleid, kuidas värve kokku sulatada ja hajutada ning milliste jumestustehnikatega on võimalik saavutada parim tulemus. Iga artist on iseenda grimeerija, me ei kasuta selleks eraldi inimesi. Grimm, mida võite näha Cirque du Soleil’ etendustes, peab olema kena, tõhus ja piisavalt lihtne teha, et iga artist sellega ise hakkama saaks. Me õpetame neile, kuidas kasutada oma lihaseid näos ja teha meik selliselt, et see aitab muuta, väljendada ja esile tuua emotsiooni, mis mõjuks ka suurel laval. Õpetame, kuidas läbi grimmi tuua näkku elu», kommenteerib Gagné.

«Saltimbanco» shows osaleb üle 40 artisti enam kui 20 riigist ning igal artistil on tuuril kaasas ka eriraamat, kus on samm-sammult, koos piltidega kirjeldatud, kuidas endale grimmi teha. Piltide kõrvale on märgitud, milliseid vahendeid tuleb kasutada ja milliseid pintslid peab kasutama erinevate joonte tegemiseks ja grimmi pealekandmiseks. Iga raamat võib koosneda 25-62 erinevast pildist. Artist peab oskama teha endale grimmi õiges järjekorras ja jälgides rangelt õpetuses kirjas olevat. Artistil kulub enne showd iseenda grimeerimiseks umbes 90 minutit.

«Artisti jaoks on alguses kindlasti stressirohkem õppida, kuidas endale meiki teha, kui seda, kuidas sooritada akrobaatilisi trikke. Seda sellepärast, et nad teavad, kuidas valitseda enda keha üle kontrolli, kuidas oma keha kasutada ning sellega töötada. Näiteks pean ma õpetama suurt kasvu poisile, kellel on suured käed, kuidas kasutada väikest silmalaineri pintslit. Nad õpivad imepeenikesi pintsleid kasutama, kuid see võtab neil palju aega, alguses kuni 4 tundi, et teha endale ise meik. Seda lihtsalt sellepärast, et nad ei tunne veel õiget tehnikat ning ei oma piisavalt oskusi. Pärast paari nädalat muutuvad nende oskused juba väga heaks», vahetab muljeid meigikunstnik.

Aastate jooksul on Nathalie Gagné loonud rohkem kui 1000 erinevat tegelaskuju meiki, mis on olnud suureks osaks iga Cirques du Soleil etenduse juures. «Iga joon, mida artist näole tõmbab, aitab teda lähemale sellele karakterile, keda ta peab kehastama laval. Kui artistid ei tõmba joont oma näol õigesse kohta, siis see ei aita kaasa lõpptulemusele ja värvid näos moodustavad üksnes maski», lisab Gagné.

Cirque du Soleil’l on kokku 22 omapärast etendust. Osa nendest on alalised showd maailma suurtes metropolides, nagu näiteks Las Vegases, New Yorgis, Tokyos, Macaus ning teised tuuritavad aasta vältel üle maailma ringi. Cirque du Soleil’ kogupere etendusi on üle maailma külastanud juba pea 100 miljonit pealtvaatajat. Tallinnasse toob Päikesetsirkus oma kuulsaima ja juba klassikaks saanud show «Saltimbanco», mis on täis suurlinna rõõmsaid ja värviküllaseid lugusid ning mis on vaieldamatult vaatamisväärsus kogu perele.

Klassikalise tsirkuseetendusena selle parimal kujul on «Saltimbanco» aukartustäratava artistlikkuse ja väleduse vapustav ja kaleidoskoopiline esitus. Siin näeb rambivalguses ahhetamapanevaid atleetlikke trikke, mida akrobaadid sooritavad ühekaupa ja tervete rühmadena. «Saltimbanco» on kahtlemata ekstravagantne vaatemäng oma silmapaistva väljendusviisiga: eri karakterite kirev lavamäng tõmbab vaatajad kaasa toretsevasse, unistustelaadsesse maailma, kujuteldavasse linna, kus mitmekesisus annab kasvuruumi lootusele.

«Saltimbanco» sobib igast rahvusest ja igas vanuses inimestele ning on vaieldamatult vaatamisväärsus kogu perele. «Selles etenduses oleme kasutanud palju värve. Tegelased on justkui joonisfilmist. See on tõesti üks väga värviline etendus, milles on palju maagiat, natuke hullust ja palju muusikat. See on täiuslik etendus igas vanuses inimesele, sest kõigi meie südames elab laps. See on nagu vaatemäng sinu enda elust!», lisab meigikunstnik Nathalie Gagné.