Cirque du Soleil’l on kokku 22 omapärast etendust. Osa nendest on alalised showd maailma suurtes metropolides, nagu näiteks Las Vegases, New Yorgis, Tokyos, Macaus ning teised tuuritavad aasta vältel üle maailma ringi. Tallinnasse toob Cirque du Soleil oma kuulsaima show «Saltimbanco».

«Saltimbanco» on ühtaegu iseäralik ja klassikaline Cirque du Soleil’ tsirkuseetendus, mis on inspireeritud metropolide urbanistlikkusest ja suurlinna värvikatest elanikest. «Etendusele muusikat luues innustas mind linnalik elulaad: õhuline ja peen, kuid siiski väljakutsuv, hoogne ja kosmopoliitne», rääkis «Saltimbanco» helilooja René Dupéré, kes mängis olulist võtmerolli kogu Cirque du Soleil’ kunstilise maailma kujunemisel.

Lüürilise loomuse, omapärase kõla ja rahvusliku muusika mõjude abil pani Rene Dupere paika kriteeriumid Päikesetsirkuse etenduste loomiseks, andes uuele tsirkusele iseloomuliku maitse. «Enne Cirque du Soleil'd, koosnes tsirkusemuusika vaid puhkpilliorkestritest ja tseremooniatele omastest marsirütmidest. Kahtlemata oli ka kõrvalekaldeid tavapärasest, kuid just Cirque du Soleil tõi esimesena kaasaegset ning maailmamuusikat tsirkuse etendustesse. Cirque du Soleil’ muusika valmistab läbi helide pealtvaataja mõistuse ette selleks, mis hakkab etenduse jooksul ta silme ees toimuma. Minu eesmärk on etenduse värvide jäädvustamine ja nende muusikaline väljendus», kommenteeris Dupéré ning lisas: «Saltimbanco» puhul tahtsin ma läbi muusika rääkida suurlinnadest. Millised on inimsuhted suurlinnades, milliseid värve saab kasutada kirjeldamaks suurt linna ja selle atmosfääri. Kui ma alustasin muusika kirjutamist, siis kujutasin ennast sõitmas autoga ühest New Yorki otsast teise, aken alla keritult ja kuulamas kõiki helisid, mida sellel marsruudil on võimalik kuulda. Suures linnas on palju erinevaid kultuure, muusika aitab ühendada erinevaid rahvusi ja erineva kultuuritaustaga inimesi».

Rene Dupéré poolt Cirque du Soleil' etendustele kirjutatud muusika oli nomineeritud Grammy auhinnale ning on püsinud mitu nädalat Billboardi maailmamuusika edetabeli tipus. «Minu eesmärk on, et Cirque du Soleil’ etendustes kõlav muusika peab olema niivõrd täiuslik ja köitev, et seda saaks ka pärast kodus või autos plaadi pealt kuulata selliselt, et see kutsuks esile mälestusi. See ei ole vaid taustamuusika», rääkis René Dupéré, kes lisaks Cirque du Soleil’ etendustele on kirjutanud muusikat mitmele telesarjale ja filmile ning on tänaseks päevaks müünud üle 3 miljoni plaadi üle maailma.

Igas Cirque du Soleil’ etenduses kõlab muusika elavas esituses. Elav muusika lisab showle ehtsat energiat ja värvikust ning nii hoiab viieliikmeline live-bänd end laval toimuvaga ühes rütmis. Muusikud järgivad lavategelaste liikumist ja muusika kõlab etteastetega sünkroonis. «Saltimbanco» shows kuuluvad bändi ka kaks lauljat. Etenduse laulude sõnad on kirjutatud spetsiaalselt etenduse jaoks väljamõeldud keeles, mis on omapärane segu mitmest keelest – sh. araabia, rootsi ja saksa keelest. «Alguses, kui lauljad õpivad seda väljamõeldud keelt, soovitatakse ja julgustatakse neid pidama mitte midagi tähendavat dialoogi sellisel viisil, et see tähendaks neile midagi. «Saltimbanco» etendus on nagu teekond läbi meie elu ning laulja on jutustaja, kes räägib loo sellest elust ja annab pealtvaatajaile edasi emotsioone», kommenteeris Dupéré.

«Saltimbanco» show, mida Cirque du Soleil jõuluvahel Tallinnasse toob, on täis suurlinna rõõmsaid ja värviküllaseid lugusid ning mis on vaieldamatult vaatamisväärsus kogu perele. Klassikalise tsirkuseetendusena selle parimal kujul on «Saltimbanco» aukartustäratava artistlikkuse ja väleduse vapustav ja kaleidoskoopiline esitus. Siin näeb rambivalguses ahhetamapanevaid atleetlikke trikke, mida akrobaadid sooritavad ühekaupa ja tervete rühmadena. «Saltimbanco» on kahtlemata ekstravagantne vaatemäng oma silmapaistva väljendusviisiga: eri karakterite kirev lavamäng tõmbab vaatajad kaasa toretsevasse, unistustelaadsesse maailma, kujuteldavasse linna, kus mitmekesisus annab kasvuruumi lootusele.

«Olen veendunud, et «Saltimbanco» on parim algus neile, kes pole veel ühtegi Cirque du Soleil’ showd näinud. See on suure vaimuga show, värviline, uskumatult kaasahaarav, täis inimlikkust ja muusikat. «Saltimbanco» etendus annab suurepärase ülevaate sellest, mis on Cirque du Soleil», lisas René Dupéré.

Maailmakuulus Cirque du Soleil annab Tallinnas, Saku Suurhallis, viis etendust alates 28. detsembrist.

Piletid Cirque du Soleil’ Tallinna etendustele hinnaga alates 29 eurost on müügil Ticketpro internetipoes aadressil: www.ticketpro.ee ja Ticketpro müügipunktides üle Eesti. Lastele kehtivad soodushinnad.