Kahekesi on kõik võimalik

Kaheksa aastat tagasi jagas Kretzberg ajakirjas Kroonika avameelselt oma mõtteid leinast ja sellest, mis talle elus tähtis tundus.

Aasta 2003 veebruaris tabas avalikkust kurb teade - Peeter Kreitzbergi elukaaslane Sirje Priimägi suri. Kaks kuud hiljem rääkis Kreitzberg, kuidas ta eluga toime tuleb.

Kreitzberg mainis, et sageli kipub suhte algus olema väga sõbralik ja tore, kuid siis hakkavad inimesed teineteisest tüdinema ja eemalduma. "Meil oli täiesti vastupidi. Meil oli kõige parem ja huvitavam just kahekesi olla. Tundus, et kahekesi on kõik võimalik."

Jättis inimestega hüvasti

"On abielupaare, kellele meeldib eraldi väljas käia, aga meie armastasime kõikjal koos olla. Kui midagi oli vaja ette võtta, siis ta süttis kohe ja tegi igasuguseid plaane. Teda kutsuti ülikooli päikeseks. On inimesi, kes on väga targad, aga pole iseloomult kuigi head, ja vastupidi. Aga Sirje oli tark naine ja samas ka väga hea inimene," rääkis Kreitzberg.

Sirje Priimäele sai saatuslikuks südame tamponaad ja aordirebend. Just kaks päeva enne surma, 24. veebruaril oli Sirje Peetri käevangus punasel vaibal president Arnold Rüütli vastuvõtul.

Vabariigi aastapäeval oli Kreitzbergi jaoks tagasivaates erilisi märke: "Kella üheksa ajal hakkasime Estoniast ära tulema, kuna see oli pisut väsitav. Ja siis juhtus väga kummaline asi — me ei saanud kolm tundi tulema! Kõik tahtsid meiega rääkida. Jõudsime alles kesköö paiku koju. Öösel olime veel elevil ja rääkisime juttu. Ja siis Sirje ütles: «Mis asi see oli? Nii imelik, nagu oleksime meie tähelepanu keskpunktis olnud, kõik tahtsid meiega rääkida.» Ta polnud kunagi varem midagi sellist öelnud. Pärast hakkasin mõtlema, et see oli justkui tema hüvastijätt paljude inimestega." 

Päevast-päeva parajas udus

Kreitzberg uskus, et tema elukaaslasele sai saatuslikuks elamisega kiirustamine. "Ta oli armastatud lektor ja teda kutsuti kõikjale loenguid pidama. Ta läks alati."

Seda sama rääkisid läinud nädalal kolleegid ja sõbrad Peeter Kreitzbergist endast - ta kiirustas elamisega ...

Täna maeti Kreitzberg Metsakalmistul just Sirje Priimäe kõrvale.

Kuigi Kreitzberg ei uskunud, et võiks veel oma elus armastust kohata, leidis ta pärast Sirje surma endale hingesugulase Eve Kislovi näol. 

Kreitzberg selgitas, et inimene kipub üksi jäädes süvenema asjadesse, mis teda tegelikult ei aita ja ta muutub kinniseks. Kõigile teistelegi armastatu kaotanud inimestele soovitas Kreitzberg mitte üksi elama jääda.