Töövarjupäev on igati kasulik. Vähemalt  minule oli. Olen kolmel korral käinud erinevatel inimesetl töövarjuks. Siin räägin neist lühidalt.

10. klassis ei olnud mul eeilist ettekujuluts sellest, mida edasi õppima minna. Oma esimses töövarjupäeva veetsin onu juures, kes töötab ühes firmas IT-spetsalistina. Ma olin täiesti kindel, et ma ei lähe seda õppima. Onu juurde läksin selle pärast, et saaks koolist vaba päeva. Olin nii 1-1,5 tundi onu juures. Neist 15 esimese 15. minutiga täitsin ära koolist saadud töölehe. Ülejäänud aja istusin ma lihtsalt arvutis. Ma polnud ainus oma klassist, kes käis ema, isa või mõne sugulase/tuttava töö juures korraks, et saada lihtsalt vaba päev.

11. klassis oli mul kindel soov õppida kokaks. Proovisin saada nii suurtesse kui ka väikestesse restoranidesse ning kohvikutesse ttövarjuks. Kõik ütlesin mulle ära. Keegi ei tahtnud võtta õpilast kööki , kui on kiire. Mõni tõi vabanduseks selle, neil on kiire, mõni selle, et ülemus ei luba mõni jälle selle, et neil on väga ranged hügeeni nõuded ja sellest tulenevalt ei tohi võõrad kööki siseneda. Lõpuk ei saanudki ma minna mõne koka juurde töövarjuks. Läksin siis oma ema juurde töövarjuks. Varsti mõistsin, et koka töö pole siiski minu jaoks.

12. klassis ehk praegu on mul selge ettekujutus, kelleks saada. Nimelt tundb kinnisvaramaakleri töö mulle üle kõige. Aidata inimestel leida just see neile õige kodu- see on amet, mis sobib mulle. Üks kinnisvaramaakler oli nõus võtma mind oma töövarjuks. Päev oli põnev. Käisime paaril objektil ja ta sõlmis ühe lepingu. Need paar tundi, mis ma veetsin töövarjuna andsid mulle selge ettekujutuse ametist, mida ma tahaksin õppima minna.

Kahjuks ei ole kõikide ametite esindajad nii vastutulelikud ega loovuta paari tundi oma päevast, et näidata noortele, milline on see amet tegelikult. Ja mõnes mõttes ma isegi mõistan neid, ei ole võimalik alati võtta enda vastutada 10., 11. ja isegi 12. klassi õpilasi, kes on kogenematud. Kuigi töövarjupäev on mõeldud selleks, et saada ülevaade mingist emetist on see kasulik ainult neile, kellel on hubi ikka selle ameti vastu.