Põhjuseid, miks keegi kannatab koolikiusamise käes:

1. Sinu rahaline seis ei ole võrdne teiste perede omaga.

2. Sinu arvamus maailmast on teistsugune ning see ei ühti kaaslaste omaga — olgu see siis vanas ajas kinni olemine, (kõrvale kummalised/võõrad väljendid)

3. Sa oled teistest arenguga veidi maas — ei loe-kirjuta nii soravalt kui omavanused. Oled teistest lühem. Puuduvad teistega ühised huvid.

4. Kehakaal (oled teistest kogukam või sootuks vajad hädasti kosumist)

5. Usuline eripära — tänapäeval Eestis piisab ka lihtsalt sellest kui sa usklik oled. Kuid muidugi teistsugune usk võib olla ka üks sinu “puudustest”.

Põhjuseid võib olla veelgi.

Kuidas tunda ennast enesekindlamini ehk iseseisvumine või koolikiusamisest välja kasvamine:

1. Kui oled teiste silmis probleemse kehakaaluga, siis alati on sul võimalus tähelepanu hajutada aktiivse osavõtuga koolivälistel või ka sisestel üritustel. Näita, et sinus on peale sinu keha olemas ka parem pool. Sina ise. Ava oma suu ja tee oma arvamus teistelegi kuuldavaks — usu, see parandab asja!

2. Kui oled usklik või teistsuguse usuga kui teised — siis pööra oma usk enda kasuks. Räägi teistele, kuidas on sinu usk sind aidanud. Kuidas toetanud ning rasketel hetkedel olemas olnud. Südamlikud lood mõjuvad kõigile. Vähemalt on sul midagigi, millesse uskuda — tee see teistele selgeks!

Kõige olulisem on ennast mitte muuta kellegi teise pärast. Ennast ja oma puudusi tasub korrigeerida, kuid mitte muuta, sest see teeb sinust selle kes sa oled.

Vaidlemine kiusajatega ei tasu kunagi ära, sest põhjuse norimiseks leiavad nad alati. Pealegi ei salli keegi kiusajaid, nad on lihtsalt seesmiselt kadedad, veel vähem enesekindlamad kui sina või esinevad tal endal suured probleemid ning nad soovivad näha, kuidas teised neist rohkem kannatavad. Kuigi vaidlemine end ära ei tasu, siis ka ignoreerimine on mõttetu — nad saavad sellest ainult jõudu juurde. Tee oma suu lahti ja ütle, mis sul mõttes on. Üks sõna on alati parem kui mitte midagi ning parimal korral võib kiusaja sõnatuks jääda!

Pea püsti ja sirgel sammul edasi!