Dr Noormann:
 
Neuropsühholoogia ja endokriinpsühholoogia peavad emotsiooniks vaid organismi keemiliselt ja sealtkaudu ka neuroloogiliselt tasakaalust välja viidud seisundeid. Nendeks on rõõm, kurbus, viha, hirm, üllatus, vastikus, stress, depressioon, libiido, armumine ja arvatavasti pole seegi loetelu veel täielik.. Kognitiivpsühholoogia räägib ka teadvustatud  hinnangutest seisunditele ehk tunnetest. Nendeks on huvi, häbi, süü, vihkamine, ükskõiksus, tänulikkus, uhkus, sümpaatia,  sõprus, armastus ja paljud teised. Sealtkaudu on vahet tehtud ka armumise ja armastuse vahel. Armastus vajab kolme  komponenti või tõmmet teise konkreetse inimese poole. Nendeks on  armumine ja libiido kui emotsionaalsed  seisundid  ja sõprus kui teadvuse hinnanguline üldistus. See on populaarne seletus, mis meis toimub, kui räägime „keemilisest tõmbest“ ,  „hormoonide möllamisest“ või „kõikehaaravast ennastohverdavast armastusest“. .  
 
Mis sinuga võib olla juhtunud?  Reedetud armastus võib tekitada vihkamise ja see võib meie psüühikas laieneda mitte ainult konkreetsele inimesele, vaid ka selle tekitanud emotsioonile ehk armumisele. Paljud inimesed, kes ei suuda armuda, räägivad ka reedetud armastusest, reetja vihkamisest ja ka selle organismi jaoks tunnetatud allikast — armumisest: kui ma poleks ikka armunud, poleks nüüd  ka vihkamist.
Selle noormehega  koos olles käivitub Sinus libiido — seksuaalhuvi.  Sulle see meeldib. Ja ka mõistuse analüüs teeb üldistuse — ta on „super“ ja vastab kõigile Sinu teadvuse seatud kriteeriumidele. Sellise suhtevormi võib nimetada intiimsõpruseks, milles on nii intiimsus ja võime seda nautida; sõprus ja võime teineteise vaimsust nautida. Kuid armastust ei pruugi olla, või on see vaid ühepoolne.
 
Ma pean lisama ka mõneti kurva kogemusliku üldistuse, et suurem osa hästi ja isegi väga hästi omavahel toime tulevatest abieludest on just sellised. Vaimselt ja seksuaalselt hästi sobivad, kuid „liblikaid kõhus“ pole ammu enam või isegi kunagi tundnud.
 
Naistel on selle teooria valguses kergem toime tulla. Mees tahab ise armastada ja naudib armastust iseendas. Naine tahab armastatud olla ja naudib talle osutatud tähelepanu ja hellusi. Sa oled noor. Sul on aega veel armumist oodata. Aga kui oled veendunud, et seda ei tule, peaksid  mõistuse häält kuulda võtma.

Jaga
Kommentaarid