Segadus pärandusega

1954. aastal sündinud Stieg Larsson suri 2004. aastal ootamatult infarkti, kui katkise lifti tõttu treppidest kontorisse pidi astuma.

Kuigi Larsson elas pikki aastaid koos Eva Gabrielssoniga, pidi naine oma suu mehe sissetulekutest puhtaks pühkima, sest ametlikult abielus nad polnud. Üks põhjustest, miks paarike kunagi oma liitu ametlikuks ei teinud, oli see, et Rootsis peab abielludes oma aadressi avalikuks tegema. Kuna Larssonit oli tema ajakirjandusliku töö tõttu ähvardatud, soovis mees oma eraelu aga kiivalt saladuses hoida.

Kogu Larssoni varanduse pärisid mehe vend ja isa, kellega kirjanik küll eriti lähedastes suhetes polnud.

Kokku kümme raamatut

Pärast mehe surma avastati kolm valmis käsikirja, mis moodustasid kokku Millenniumi seeria. Larsson oli raamatuid lihtsalt oma lõbuks pärast päevatööd kirjutanud ja ta polnud käsikirjade avaldamiseks enne oma surma soovi avaldanud.

Olemas on ka kolm neljandikku neljandast raamatust ning viienda ja kuuenda raamatu sünopsised. Kokku oli Larssonil plaanis kirjutada kümnest raamatust koosnev seeria.

Lapsepõlvetrauma muutis elu

Kui Larsson oli 15-aastane, nägi ta pealt massivägistamist, mis muutis kogu noore mehe elu - ta jälestas naistevastast vägivalda. Larssoni kauaaegne elukaaslane Eva Gabrielsson on kirjutanud, et intsident jättis mehe ellu sügava jälje ning on nimetanud Larssonit feministiks.

Larsson ei suutnud endale andestada, et ta ei suutnud tüdrukut aidata ja see on inspireerinud kirjanikku "Lohetätoveeringuga tüdruku" ja kogu Millenniumi sarja kirjutamisel.

Stieg Larsson

Filmid järgivad raamatute edu

2009.aastal valmisid kogu Milleenniumi triloogiast rootslaste tehtud filmid, mis osutusid samuti üliedukaks. Noomi Rapace ja Micheal Nyqvist andsid Lisbeth Salanderile ja Mikael Blomkvistile näod. Meiegi kinodes jooksnud filme näidatakse kolmel järjestikusel pühapäeval nüüd ETV-st.

Samal ajal on kinodes aga ameeriklaste versioon "Lohetätoveeringuga tüdrukust". Kuigi retsensioonid jänkide variandist on vastakad, sammuvad taas inimesed ühte jalga kinode poole. Rooney Mara Lisbeth on haavatavam, õblukesem ja iseloomult raamatutruum kui lihaseline Noomi Rapace. Daniel Craigi Mikael aga kõvasti seksikam ja kõvem mees kui Micheal Nyqvisti Blomkvist.