Kõik Kõigi Jaoks (Allt åt Alla) on selle ettevõtmise taga olev organisatsioon, mille eesmärk on anda turistidele võimalus piiluda Stockholmi glamuursetes osades elavate rikaste ja kuulsate kardinate taha, vahendab The Local.

„Reis on viis õppida Stockholmi ajalugu ja näha, milline segregatsioon tegelikult välja näeb,“ ütles organisatsiooni pressiesindaja Shabane Barot ajalehele Dagens Nyheter.

Tuur on osutunud populaarseks ning innukad huvilised täidavad bussi 65 istekohta kiiresti. Mõni nädal tagasi alustatud safarid on nüüdseks välja müüdud.

Tuur algab Stockholmi kesklinnas. Edasi sõidetakse läbi Fisksätra, mis annab ettekujutuse „alamklassi“ piirkonnast, ning siis suundutakse pealinna kõrgklassi elurajooni Solsidanisse Saltsjöbadenis.

Solsidan on viimasel ajal kuulsust kogunud samanimelise komöödiasarja võttekohana. Sari räägib selsete elanike elust mereäärses eliitrajoonis.

Vastuseis kogu ideele on aga olnud suur ja Nacka linnapea on nimetanud tuuride korraldamist lapsikuks.

Mõned Solsidani elanikud on mööduvat bussi munadega loopinud.

„On kurb, et täiskasvanud inimesed kasutavad oma aega ja raha, et siia vaatama tulla,“ ütles üks kohalik elanik ajalehele Nacka Värmdö Posten.

„Ma ei saa aru, mida need kommunistid siin teevad. Vaevalt on see meie süü, et nad vaesed on,“ ütles teine, munad viskevalmis.

Üks vihane elanik esitas kaebuse politseile, väites, et tegemist on tema eraelu puutumatuse rikkumisega.

Ettevõtmise taga olev organisatsioon kutsub tuuridel osalejaid üles kasvatama viha klassisüsteemi vastu, mis on pannud Solsidani elanikud hoopiski näitama oma viha.

Kuigi Barot on teadlik, et tuur on iseenesest provokatsioon ja nende jutt klassiviha toitmisest võib samuti negatiivseid tundeid tekitada, ütles ta Dagens Nyheterile, et tunneb, et reaktsioon on ebaproportsionaalne.

„Me oleme kahjuks saanud rassistlikke, seksistlikke ja vihaseid kommentaare selles piirkonnas elavatelt noortelt inimestelt. On õudne lugeda, mida nad kirjutavad, aga see näitab ka, et on tähtis seda küsimust tõstatada, sest nende suhtumine on kuskilt pärit,“ ütles Barot.

Samasuguseid tuure on korraldatud ka Göteborgis ja Malmös ning sealgi on need väga populaarseks osutunud.