Setomaal on Laivi hallata Setomaa turismitalu, mis parimatel aegadel üle 100 inimese mahutab. Peale Setomaa turismi edendamise on Laivil veel olulisi missioone, millest viimane on äsjailmunud Seto retseptidega kokaraamat. Laivi ja ta jahimehest mees toovad alati ise toidu lauale, nii põllult kui metsast. Toita on neil 3 last, kellest 2 on juba täisealised. Vabal ajal tegeleb kuldsete kätega Laivi floristika käsitööga.

Retseptid
Esimene eelroog: Lämmi keldokalapalakõnõ ürdivadsaga

Vaja läheb:
kuivatatud särgi
vett
piima
35%-st koort
nisujahu
õli
Ürdivadsad:
pärmitainast
peterselli
muna
Valmistamine:
Keeda kuivatatud särge väheses vees umbes 10 minutit, kuni nahk kergelt lahti lööb. Seejärel puhastada kala külma vee all soomustest ja eraldada pea. Tükelda kala väiksemaks ja hauta väheses vees pehmemaks. Seejärel kuumuta pannil õli ja jahu, lisa kala hautamise kurnatud leem ning kuumutatud piim ja koor. Hauta tasasel tulel kuni paksenemiseni. Vajadusel maitsestada. Lisada pärmitaignale valmistamise käigus hakitud värske petersell. Vormida miniatuursed kuklikesed ning vajutada laiaks. Määrida pealt munaga ning küpsetada ahjus ca 180 C juures kuldpruuniks.

Teine eelroog: Hapatõt siini-tatrigu salat
Vaja läheb:
nõrutatud hapendatud seened
tatar
hapukurki
suitsuliha
porgandit
maitserohelist
õli
soola
musta pipart
tüümiani
Valmistamine:
Haki seened, hapukurk, suitsuliha ja porgand sobiva suurusega tükkideks. Segada kõik toorained keedetud tatraga ning maitsestada õli ja maitseainetega.

Pearoog: Kundiga lammas kardohka pudru ja hõraguhämmätüsega
Vaja läheb:
Kundiga lammas:
tallekarreed
tüümiani
küüslauku
soola
pipart
õli
Kardohka pudõr:
kartulit
piima
võid
toorjuustu
Hõraguhämmätüs:
puljongit
sibulat
küüslauku
sügisel valmistatud kodust mustasõstramoosi
õli
vajadusel soola
Valmistamine:
Lambaprae valmistamiseks puhasta karreetükid üleliigsest rasvast ja kelmetest. Vasarda kergelt. Õlist piprast soolast, küüslaugust ja hakitud tüümianist valmista marinaad. Hoia lihatükke paar tundi marinaadis, seejärel küpseta ahjus 5 minutit 180-200 C. Kartulipudru valmistamiseks puhasta, koori ning keeda kartulid pehmeks. Seejärel kurna kartulid ning tampi pudruks. Seejärel lisa kartulipudrule kuumutatud piim, või ning toorjuust. Tambi pudru veelkord pudrunuiaga läbi kuni moodustub kreemjas mass. Kastme valmistamiseks puhasta ja tükelda sibul. Puhasta, koori ning tükelda porgand. Kuumuta potipõhjas õli koos sibula ja porgandiga. Lisa puljong ning mustasõstramoosi. Keeda kuni vedelikust on järgi vaid pool kogust. Seejärel püreeri ning maitsesta kaste.

Magustoit: Kürvidsa jätüs kaaralaastuga
Vaja läheb:
Jäätis:
vürtsikat kõrvitsamoosi astelpajuga
munakollast
piima
suhkrut
rummi
Kaaralaast:
kaerahelbeid
suhkrut
muna
kuivatatud jõhvikaid
soola
vaniljesuhkrut
sidrunimahla
Valmistamine:
Sega suhkur munakollasega ning klopi vahule. Kuumuta piim. Lisa munakollase ja suhkrusegu ning moos piimale. Kuumuta ettevaatlikult pidevalt segades kuni paksenemiseni. Jahuta. Lisa rumm. Külmuta jäätisemaisinas või sügavkülmas. Sügavkülmas külmutades vahusta segu käsimikseriga paaril korral enne täielikku külmumist. Kaeralaastu valmistamiseks vahusta suhkur ja muna. Lisa kaerahelbed, kuivatatud jõhvikad, vaniljesuhkur ning tilk sidrunimahla. Segatud taignast võta lusikaga meelepärane kogus ning pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta kaeralaastu 180C juures ca 5 minutit, kuni küpsis hakkab äärtest pruunistuma. Võta küpsised ahjust välja ning libista koos küpsetuspaberiga ahjuplaadilt maha. Lase jahtuda ning eemalda paber. Soovi korral võid kaunista šokolaadiglasuuriga. Serveeri kaeralaast koos kõrvitsajäätisega.