Männiku kortermajade juurest võib suvel kesklinna jalutada vägagi mugavalt ning kokku umbes 1,5 tunniga. Talvel muutub kõik kahjuks ekstreemspordiks. Kuigi Tallinn kuulutab rõõmuga end streigiks valmis olevat ja kutsub kõiki Erich Kriegerit kuulama, siis igihalja kesk-ööbiku juurde minek võib osutuda kontemurdvaks.

Pealinna väga halvas seisukorras ehk ohtlike kõnniteede põhjuseks võib olla küll kellegi teise JOKK süü, kuid ega see jalakäijat lohuta. Kallid munitsipaaltöötajad, teie ees on fotodega varustatud etapp, mille mõlemas otsas on tuhandeid elu- ja töökohti. Trahvimise asemel on nüüd viimane aeg reaalselt teed korda teha. Ilma reklaamikuljusteta ja -üritusteta.

Mahla tn - Pihlaka tn - Männiku tee (2,3 km)

Kellaaeg: 7.35 - 8.05

Mahla ja Pihlaka tänavatel kõnnitee puudub ning jalakäijad peavad liikuma sõiduteel, mis koosneb puhtast jääst ning selle sisse sõidetud rööbastest. Kui mõni sõiduk möödub, peab kiiresti lumme ronima. Võib lubada, et vähemalt korra libiseb jalakäija rööpasse ja võimalus on, et ka mööduva masina rataste alla.

Männiku tee ääres jalutamine on tõeliselt ekstreemne ettevõtmine! Mõned peotäied graniiti on teele visanud vaid erafirmad ning paar majaomanikku. Ka bussipeatused on korras. Ülejäänud tee peal võib rahulikult liugu lasta. Huvitav jäälõks asub ka Valdeku tn ristmikul, kus puhas asfalt vaheldub peegelsileda jääga.

Eraldi mainimist väärivad ka n-ö "jääst kausid", milliseid võib kohata väiksemate tänavatega (Pohla, Kuremarja, Puraviku jne) ristumisel. Sõidutee poole kaldu jäine kõnnitee annab igati võimaluse auto rataste alla libiseda.

Pärnu mnt (3,9 km)

Kellaaeg: 8.05 - 8.55

Järve Keskuse juures muutub kõik kardinaalselt, jalakäija võib selja sirgu ajada ning puhtal asfaldil jalutades isegi ümbrust jälgida. Tee on kuni endise Kalevi kommivabriku (Pärnu mnt 139) hooneni suisa lust käia!

Just, Pärnu mnt 139 juures tuleb taas libedale jääle astuda ning tööle ruttavad inimesed proovivad lumes käia ja otsivad päikese poolt välja sulatatud asfaldilaigukesi. Libe sunnib pidevalt kedagi järske nõksatusi tegema.

Sealt edasi on kuni ajakirjandusmajani (Pärnu mnt 67a) erinevaid lõike, üks jäine, teine korras. Selline teeolukord uinutab jalakäija, kes reipalt astudes võib äkitselt "kondimurdja" peale sattuda. Näib, nagu oleks iga 100 meetri tagant erineva ilmaga talv üle käinud. Pärnu maanteele juhatavad elumajade juurest mitmed kõrvalkõnniteed, mis lebavad hallika ja puhta jää all.

Tatari tn - Liivalaia tn - Pronksi tn - Narva mnt (2,3 km)

Kellaaeg: 8.55 - 9.35

Tatari tänav tervitab pika, puhtast jääst lõiguga (Tatari 64), mis õnneks lõpeb koos puhastatud trepiga. Sealt kuni Harju maakohtu majani (Liivalaia 24) on võimalik taas osaliselt sirge seljaga käia. Mõnedele jäämügarikele on hoolsalt graniiti puistatud.

Kohtumaja esine ei kannata aga mingisugust kriitikat. Puhas jää laiutab kõikjal, pole isegi lumehange, kuhu kindlust otsiv jalutaja võiks ronida. Õudus kestab umbes 100 meetrit Olümpia hotelli suunas. Üksikud graniidikübemed ei päästa libisemise eest.

Liivalaia ja Raua tänavad "rõõmustavad" taas erinevate tingimustega. On asfalti, puhast kiilasjääd kui ka korralikult puistatud alasid. Niivõrd vahelduvad ja tähelepanu nõudvad tingimused panevad peas keerlema kohendatud laulusõnad: "Seal kus lõpeb asfalt, seal ootab mind... jää!".