Mida arvad sina 16-aastastele valimisõiguse andmisest?

Kunagi olin ma selle poolt, aga nüüd olen ma nauke kahtleval seisukohal, sest tegelikult on vähe 16-aastaseid, kes poliitikat jagavad, ka mina ise ei ole asjaga väga kursis. Teine küsimus selle asja juures on muidugi ka see, et kui palju inimesi üldse poliitikaga kursis on?

Küsisin seda küsimust 20 aastaselt juuratudengilt, ta vastus oli, et ka tema tea suurt midagi poliitikast ja kui nüüd hoolikalt järele mõelda, siis isiklikult mina ei teagi palju inimesi, kes poliitikaga kursis oleksid.

Minu meelest on rahvale liiga vähe informatsiooni avalikustatud selleks, et me kedagi valida saaksime, sest meie valik saab toimuda põhimõtteliselt ainult reklaami järgi. Kõikidel erakondadel on omad inimtüübid, keda nad enda reklaamiga mõjutavad. Tundengid hääletavad muidugi nende poolt kes lubavad neile suuremat õppetoetust jne.

Kas sina läheksid valima?

Oleneb, kui kindel ma enda valikus oleks. Kui mul kindel favoriit oleks, siis läheks, aga vastasel korral ei näeks ma asjal mõtet.

Kas kardad parteide noortele suunatud kampaaniaid ja seda, kuhu need jõuda võivad?

Mina ise pole ühelgi noortele suunatud kampaanias osalenud, aga olen kuulnud, et noored on üldiselt nõus jagama partei logoga komme, kondoome ja muud nänni sellel eesmärgil, et riigi kulul paar korda aastas pidutseda. Poliitika alaseid teadmisi neilt minu andmetel piisavalt ei nõuta ega õpetata.

Kas arvad, et 16-aastased on piisavalt küpsed, et neile valimisõigust anda?

Ma arvan, et enamus 16-aastaseid ja ka mõned täiskasvanud ei tea parteide vaadetest suurt midagi ja teevad oma otsuse reklaami, tuttavate, sisetunde või muu säärase järgi. Iseenesest ma loodan ja arvan, et 16-aastased enam ikka nii lapsed pole, et kommi eest end ära lasevad osta.

Kui vaatad oma 16-aastaseid tuttavaid, kas arvad, et nemad oleks valmis valima minema?

Ausalt öeldes on pilt väga erinev ja sellele ühtset vastust polegi. Võib-olla on paljudel 16-aastastel raske kogu riigi talitlust objektiivselt vaadata, aga on ka muidugi neid, kes seda väga hästi hoovavad.

Samuti, kui infot meieni ei liigu, siis ei tea keegi, millised vaated parteil tegelikult on ega oska enda vaateid parteidega seostada. Aga nooremad võivad end muidugi reklaamil kergemini mõjutada lasta, kui mõned elukogenenumad inimesed. Palju oleneb ka vanemate teadlikusest.