Tartus kinos Cinamon ja Dorpati Konverentsikeskuses toimub ka 30. aprillil Eesti filmi juubelipidustus, millest saab osa ligi 600 inimest. Vabamüügis vaid 200 piletit. Peo õhtujuhtideks on Ott Sepp ja Märt Avandi, lavastajateks René Vilbre ja Jaak Kilmi.

Peol antakse üle sajandi filmiauhinnad üheksas kategoorias, tehakse teatavaks rahva lemmikmängufilm, mida saab veel ainult paar nädalat Postimehe vahendusel valida. Eesti filmilaule esitavad ROSTA Aknad koos Tõnis Mäe, Hannaliisa Uusma ja Peeter Volkonskiga. Pidu on mõeldud filmisõpradele, kinotegijatele ja kõigile neile, kes tahavad heast peost osa saada.

Enne 30. aprilli suuri pidustusi, mahub aprillikuusse veel palju filmiaasta sündmusi.

Juba sel teisipäeval, 3. aprillil toimub Tallinnas Kinomajas algusega kell 14 Johannes Pääsukesele pühendatud minikonverents „Eesti film 100. Esimene Pääsuke”. Kavas on ettekanded Läti filmiloolaselt ja -kriitikult Agris Redovičilt, operaator-režissöör Arvo Iholt, Eesti Rahva Muuseumi teadur-kuraatorilt Piret Õunapuult ja režissöör Hardi Volmerilt.

Pärast konverentsi esitleb Eesti Päevaleht „esimesi pääsukesi” peagi valmivast Eesti filmiklassika DVD-de sarjast.

Noortest filmitegijatest, noortest filmis ning nooruslikkusest on inspireeritud ka Eesti film 100 aprillikuu teemaklipp, mis on täis energiat, hormoone, kirge, adrenaliini, esimesi õppetunde ja esimesi suudlusi. Eesti film 100 – Noorelt õpitud!