Rights Said Fred on tegutsenud juba 1989.aastast ning vallutanud läbi aegade paljude riikide edetabeleid, müünud üle 20 miljoni albumi ja osalenud suurtel festivalidel, auhinnagaladel ning geiparaadidel üle kogu maailma. Nad on olnud omal ajal MTV Music Awardsil aastate viisi lausa omaette nähtuseks ja ka Bollywoodi filmiauhindade oodatuimad külalised. Koosseisu moodustavad kaksikvennad Fred ja Richard, kellega liitus hiljem ka kitarrist Ken Kolb. Fakt, et üks vend on hetero- ja teine homoseksuaalne, on toonud neile nii fänne kui tõsimeelseid vihkajaid ja seda kummalisem on asjaolu, et kunagisest rahvusvaheliselt tuntusest hoolimata on Right Said Fred oma tegemised suunanud nüüd hoopis alternatiivsetele veebilehtedele selle asemel, et üritada taas edetabeleid vallutada.

Fred! Te olete aastate jooksul olnud erinevate edetabelite absoluutsed liidrid, millest sündis otsus asuda end promoma hoopis muul moel kui varem?

Aasta 2010 oli meie jaoks tohutult raske, kuna mu vend Richard pidi matma oma kalli elukaaslase, kes põdes vähki ja vajas tema jäägitut hoolt ja tähelepanu. Seetõttu pidime me koos aja maha võtma ja ei saanud enam täita muusikatööstuse halastamatuid nõudmisi ning mõtlesime asjad enda jaoks ümber. Ma ei tea, kuidas teil seal Eestis sellega on, aga maailmas liiguvad asjad igal juhul suunda, kus artist dikteerib oma soovid ja nõudmised, kuna muusikatööstus ja plaadifirmad on liiga julmad ja ahned, et hoolida sellest, kui sul on raske. Me oleme oma iseseivuse üle uhked ja peame hetkel läbirääkimisi ühe muusikaportaaliga, et levitada oma muusikat interneti kaudu. Tead, edetabelid ei kajasta ammu enam seda, mida inimestele reaalselt kuulata meeldib. Olgem ausad, praeguse ajastu edetabeleid valitsevad mingitest telesarjadest tuntud lood ning ühed ja samad artistid, kelle asemele tõusmine on esiteks keeruline ja teiseks mõttetu. Parem ajada oma asja ja olla selle üle uhke!

Sina ja Richard olete küll vennad, aga teid eristab see, et su vend on homoseksuaalse orientatsiooniga, mistõttu olete te geikogukonnas väga hinnatud artistid ning nende paraadidel oodatud külalised. Kas sellega on läbi aegade ka probleeme olnud?

Oi, muidugi on. Me näiteks oleme otsustanud vähemalt lähiajal Venemaale mitte jalga tõsta, sest 2007.aastal tungisid kohalikud neonatsid meile seal kallale. See riik on poliitikas ja kõiges muus kõva sammu tagasi astunud, sest mingist tolerantsist pole seal juttugi. Elu on aga liiga lühike, et veeta see nendega, kes sind ei salli ja seetõttu võtame esinemiskutseid vastu üksnes sinna, kus valitseb sõbralik ja avatud atmosfäär. Suhtleme küll oma Vene fännidega aktiivselt, aga kahjuks lähiajal sinna minna ei taha. Suhtumise poolest jumaldame hoopis Indiat, Ameerikat ja Saksamaad ning muide ka Eestit. Teil näib tolerantsi osas olevat kõik enam-vähem korras!

Oo, mis on teie meeldejäävaim mälestus Eestist?

Otseloomulikult see, et Eesti naised on väga ilusad! (naerab) Me oleme teil külas käinud lausa 3-4 korda, aga üht kontserti mäletan lausa suurepäraselt. Esinesime ühel südasuvisel peol, mis asus imeilusa veekogu ääres. Oli palav ilm ja võrratu õhkkond ning me imestasime, et teil läks pimedaks kõigest umbes üheks tunniks. Põletati lõkkeid ja inimesed veetsid suurepäraselt aega, see läks meile südamesse!

See oli siis ilmselt Jaanipäeva paiku. Üle lõkke ka hüppasite?

Üle lõkke? Miks? Kas teie hüppate? (saanud jaatava vastuse, naerab pikalt ja nendib, et see on küll päris hullumeelne tegu toim.)

Kui te enne rääkisite muusikute iseseisvusest ja muusikatööstusest üldiselt, siis andke tänapäeva algajatele muusikutele nõu, mida silmas pidada, et mitte sattuda plaadifirma sabarakuks.

Tuleb olla energiline, loov, andekas ja mitte lasta endale ette kirjutada, milline peab looming olema. Me oleme seda teed käinud küll ja veel, et esineda esinemise pärast ja see pole enam meie teema. Mulle tundub, et inimesed on tüdinenud plaadifirmadest, edetabelitest ja ebaoriginaalsetest staaridest ning avastavas uusi viise, kuidas neile meeldivat muusikat leida. Seega suurim soovitus noortele on nuputada, kuidas end sihtgrupile nähtavaks ja huvitavaks teha, siis ongi kõik korras! Tuleb teha seda, mis süda ütleb!

Teie kõige kuulsamas palas on üks koht, mis konkreetselt võetud Jimi Hendrixi ühest tuntud hitist "Third Stone from The Sun" ("Kolmas kivi päikesest" toim.) Kuidas see juhtus?

Meie tollane kitarrist oli meeletu Hendrixi fänn ja talle ei andnud see mõte üldse rahu. Nii me siis võtsimegi ühendust õigete inimestega, et saada autoriõigus viisijupi korrektseks kasutamiseks. Hendrixi fännide grupeering oli pehmelt öeldes vaimustuses ja meile oli see suur au!

Lõpetuseks! Kust tuleb nimi Right Said Fred? Kas sellest, et sina oled Fred ja ütled kõigile teistele, kuidas asjad peavad olema?

(naerab) Ei-ei! See nimi tuleb sellest, et 60ndate algul oli Bernard Cribbinsil üks tohutult populaarne humoorikas laul, mille süžee kohaselt püüdis kaks jõujuntsut klaverit trepist üles-alla tassida ja iga kahe sammu pealt mõtles üks tüüp välja uusi viise, kuidas oleks seda õigem teha, mille peale teine ütles alati "Right said, Fred!" ("Õigust räägid, Fred" toim.) See tundus naljakas ja meeldejääv. Muud seost polegi!

Kuula seda lugu, millest Right Said Fred nime sai!

Ja siis otseloomulikult seda ka, millega nad maailmakuulsaks said!