"Kõik müügiks" uurib, mida on Eestis võimalik osta ja müüa. Esmapilgul tundub see teema tavaline, kuid lähemal uurimisel paljastuvad lausa uskumatud faktid.

Osta saab nii tükikest maavälisest objektist kui veetsepaberirullide südamikest tehtud autot, nii 40-meetrist vaatetorni kui pissuaari. Kõige odavamad asjad maksavad mõne sendi, kõige kallim Eestis müügil olev asi – 50 miljonit eurot!

Kuidas selles rägastikus orienteeruda, seda aitavadki lahata saatejuhid, väisates nii ostjaid-müüjaid kui legendaarseid täikasid, komisjonipoode ja messe. Juttu aetakse nii vanade Viru ärikate, turumuttide kui teadustöötajatega. Tuleb välja, et Eestis on seaduslikult ostetud ja müüdud isegi elusaid inimesi ja lausa lapsi!

"Antiigireporteri" laiendatud versioon?

Eelmisel suvel jooksis eetris Mart Sanderi saade „Antiigireporter“, mis esmakordselt Eesti telemaastikul üritas tuua kokku vanade esemete omanikud ja antiigieksperdid. Lisaks käivitus tänaseks regulaarselt toimuv „Antiigireporteri“ oksjonite sari, millest ülehomme, reedel, toimub juba kolmas. Kas „Kõik müügiks“ on „Antiigireporteri“ laiendatud versioon?

"Mõnes mõttes tõesti," vastab saatejuht. "Aga seekord laieneb rõhk antiigilt ja kunstilt ka igapäevaesemetele ning kurioossumitele. Lisaks asjade ajaloole vaatame ka ostlemise ja müümise ajalugu Eestis – dokumenteeritud kujul ulatub see sajandite taha. Kollektsioneerimine on suhteliselt uus mõiste, pigem üritati kallemaid asju ja rõivatükke viimase võimaluseni ära kasutada ja oskuslikult maha parseldada."

Avab uue galerii

Mart Sander on kunsti ja antiigiga tegelenud juba aastaid. Täna avab ta uue kunstigalerii Tõnismäel, Rahvusraamatukogu vastas. „Seal oli siiani omamoodi elukolmnurk: Kaarli kirik, Rahvusraamatukogu ja viinapood. Nüüd on ka kunstigalerii – kõik eluks vajalik!“

Homme ja ülehomme saab Tõnismäe galeriis vaadata „Antiigireporteri“ kevadoksjonile jõudvaid teoseid, millest huvitavaim (ja kalleim) on enam kui miljonikroonise alghinnaga Nikolai Triigi 1915.aastal valminud „Vana aed“, mida üle 70 aasta peeti kadunud varanduseks. Galerii on külastajatele tasuta.