See on tekitanud vastakaid arvamusi ning nii on Yahoo toonud välja 10 põhjust, miks selline saateformaat noortele naisosalejatele halb on.

1. Šõu alandab ja alavääristab noori naisi.

Ameerika supermodelli saates pandi naised mudamaadlust pidama ning nagu ka Eesti tüdrukutel, tuli neilgi alasti poseerida. See paneb noored neiud raskesse olukorda, kus osa neist on sunnitud tegema midagi, mida õigeks ei pea. Tundub, et alandada inimesi on osa reality-show väärtusest, sest just see müüb. Veel enam, tüdrukud pannakse olukordadesse, kus nad päriselus ei sattuda ei pruugigi. Seega ei valmista selline saade neid ette mitte eelkõige modellimaailma karmiks keeriseks, vaid punub intriige, mis vaatajale meelelahutust pakuvad.

2. Lõpetame ometi need supermodelli valed!

On väga vähe tõenäoline, et paks naine või keegi vanem kui 22aastane, saab supermodelliks. Samuti tuleks lõpetada tüdrukute süüdistamine nagu nad ei tahaks piisavalt väga modelliks saada. Tegelikkus on see, et saadet on palju huvitavam vaadata, kui reklaamis teatatakse, et tänases episoodis selgub, et üks osalejatest on tegelikult mees. Palju igavam aga, et täna näeb saates kaunist modelli. Pole ju saladus, et kogu saate mõte on see, et see oleks intrigeeriv ja põnev.

3. Šõu loob clichésid ja iganenud geimeeste stereotüüpe.

Kas keegi on märganud, et sarjas esinevad homoseksuaalid on täiesti ülevõlli? Kui mõelda hetkeks Mister Jayle, siis on tegu täiesti ülepäevitunud, ülehoolitsetud, ülevõlli printsessiga teiselt planeedilt. Ka Eestis oli kohtunike seas Miss Jayle vääriline vastane.

4. Saade õhutab rassikonflikte.

Ameerikas on selgelt näha, et saates osalenud hoiavad kokku nahavärvi järgi. Samuti on igas saates olnud mingisugune nahavärviteemaline draama, kus pannakse paika, kes on ja kes ei ole rassist. Saates üritatakse selliseid konflikte näidata taotuslikult tugevamatena, kui need tegelikult on.

5. Sotsiomajanduslike probleemide külvamine.

Tyra Banksil oli kombeks laita ühe tüdruku riideid ja kiita teise omi taevani, kohati oli naine selliste märkustega lausa julm. Sellel, mis tüdrukud kohtunike eest kandsid, ei olnud mingit pistmist nende isikliku stiilitunnetustega, sest paljudel neist lihtsalt ei olnud võimalik endale kenasid riideid lubada. Selline suhtumine on otsene diskrimineerimine, mis puudutab inimeste majanduslikku staatust. Samuti on saatest läbi käinud see, et tüdruk, kellel ilusaid rõivaid ei olnud, oli justkui väärtusetu sinnamaani, kui ta endale ilusad hilbud sai, mistõttu ta "tõeliseks modelliks" tituleeriti.

6. Kultuuritundlikkuse probleemid

Ühes saates kuulutas Tyra Banks välja Brasiilia stiilis pildistamise lennutades tüdrukud Lõuna-Ameerikasse, kus koos modellidega poseeris portugaallasest mees. Hoolimata sellest, et Brasiilias portugali keelt räägitakse, ei ole siiski tegu samade riikide ja rahvustega. Brasiilias poseerisid modellid uitavate koerte ja vaeste lastega.

7. Kui sa ei ole täiuslik, siis sinust supermodelli ei saa!

See on alatu vale. Enamik supermodelle ei ole elavaloomulised väsimatud suhtlejad. Neil ei ole vaja näidelda. Nad ei pea sobima reklaamima kõiki kodumaised brände. Igakord, kui Tyra ütleb täiesti korralikule modellimaterjali tüdrukule, et temas ei ole modelli, on arusaadavalt midagi valesti. Supermodelliks saamine ei eelda seda, et oled hea KÕIGES.

8. Mitte ühestki saates osalejast ei ole saanud maailmatasemel supermodelli.

Paljud saates osalejatest on kuskil nurgabaaris ettekandjad või nendest on tehtud saade a'la "Minu fantastiline elu supermodellina", mis reaalsuses kestis kolm tundi ja seisnes ühes õnnestunud lepingus.

9. Kohtunike otsused on võltsid.

Tihti valitakse võitjaks tüdruk, kellel on tunduvalt vähem potentsiaali tõeliseks modelliks saada sellest, kes jäi teiseks. Kohtunike vahel ei ole dialoogi ja kui keegi arvabki teisiti, siis peale jäi alati Tyra Banksi arvamus.

10. Puhas äri.

"Ameerika otsib supermodelli" saates on olnud kaks inimest, kes on Tyrale vastu hakanud otsuste tegemisel. Janice ja Paula - nad mõlemad vallandati. Nii, et sinna ongi koer maetud. Tyra teeb äri, kus õigustatud kriitika tihtipeale tagaplaanile jääb.

Kuigi kodumaise modellisaate versiooni ajalugu ei ole kuigi pikk, siis on vaatajal kindlasti oma arvamus sellest, millised on saate plussid ja miinused ning selles osalejate potentsiaalne tulevik modelliäris. Avalda oma arvamust kommentaariumis!