surma-aastapäevaks tegin noppeid Tina Browni raamatust "Diana ajaraamat", mis on üks parimaid ja objektiivsemaid teoseid Dianast. Siin on kümme lugu Diana elust, mis sulle kindlasti huvi pakuvad.

Diana kuulsus ajas ema kimbatusse

Printsess Diana ema Frances Shand Kydd oli oma tütre staaristaatuse pärast kimbatuses ja osa rambivalgusest püsis alati ka temal.

Francese abielu kannatas Diana tuntuse koorma all. Ühel päeval astus Diana võõrasisa Peter Shand Kydd oma Seili saare kodus kööki ja avastas teleoperaatorid kaameraid üles panemas, et salvestada "suutäit" Dianast. Ei Peter Shand Kyddile ega Diana emale ei meeldinud avastada, et tema identiteet on täielikult mattunud Diana kuulsuse alla.

Kihlasõrmuse lugu

Printsess Diana kihlasõrmuse eest, mis täna särab prints Williami abikaasa Catherine`i sõrmes, maksis omal ajal kuninganna Elizabeth II. Diana võis selle ise valida Windsori lossis kandikult, kus olid prints Charlesile, kuningannale ja Dianale tutvumiseks välja pandud Garrardi juveeliäri kroonijuveliiride teemandid ja safiirid. Elizabeth II kergitanud üllatunult kulmu, kui Diana valis pakutust välja kõige suurema kivi, hiiglasliku safiiri, mida ümbritses kaheksateist teemanti kaheksateistkümnekaraadises valges kullas ja mis maksis 28 500 naela. Diana valik asndas kihlasõrmuseäris senise briljandilembuse tulutoova safiiribuumiga. Diana väitis hiljem, et sõrmus ei meeldinud talle, mõistes ehk, et see ei sobi tema noorusliku elustiiliga.

Polnud kunagi häbelik

The Suni fotograaf Ken Lennox on meenutanud: "Printsess Diana polnud kunagi häbelik. Ta polnud uje. Ta polnud rumal. Häbelik Di oli müüt. See tekkis sellest, et ajakirjanikega suheldes langetas ta pea, ta juuksed langesid näole ning ta vaatas aegajalt üles, et näha, kus me oleme ... Aga kui kaamerad ära pandi, siis ta lobises, naeris, vaatas Private Eye`d, et näha, mida seal tema kohta kirjutatakse, istus autosse, viskas nalja selle üle, kuidas ta meid eelmisel päeval oli sabast kaotanud, ja siis rääkis ta tõsistest asjadest ... Asjadest, milles meie olime eksinud, ja ta ei valetanud meile mitte iialgi."


Diana sarm mõjus naistele

Kõmuajakirjanikud hakkasid üksteise järel temasse armuma. Daily Stari kuninglik korrespondent James Whitakeri meelest oli ta "Vaimustav ... Ülimalt flirtiv. Ja kohe kindlasti võrgutas ta endaga kaasas olnud meedia." Diana sarm mõjus edukalt ka naistele. The Suni noorem kuninglik vaatleja Judy Wade ütles: "Me kõik armusime temasse."

Tundis triikimisest rõõmu

Printsess Diana jumaldas triikimist. Ta lõi aastal 1996 eravisiidil Pakistanis olles leedi Annabel Goldsmithi ja Jemina Khani tummaks. Nimelt hüüatas tegus Diana neile kahele teisest toast: "Ma lõpetasin enda asjade triikimise. Kas soovite, et ma ka teie rõivad ära triigin?"

Printsess Dianat aga üllatasid tema abikaasa Charlesi kombed. Näiteks ei valinud prints oma rõivaid kunagi ise. Tema ustav toapoiss Stephen Barry võttis igal hommikul välja lipsud, ülikonnad, särgid, millele olid mansetinööbid juba külge pandud, ja pakkus neid printsile nagu suupistevalikut.

Diana meenutas hämmeldusega kord ajaloolasele Paul Johnsile: "Ma olin ükskord Charlesi garderoobis, kui toapoiss pani ta rõivaid valmis, lastes tal alati valida kolme särgi vahel. Ma küsisin temalt, millise särgi ta paneb, ja ta vastas et talle ei meeldi neist ükski. Toas rippus lõputult särke ja tal tuli vaid tõusta ning üks neist välja valida, aga tema vajutas selle asemel nupule ning toapoisil tuli riiulilt uued särgid võtta." Diana meenutas, et ta ütles Charlesile: "Miks sa üle toa ei astu ja särki ise välja ei vali, et toapoiss saaks tegeleda muude vajalike asjadega?" Aga Charles hüüatas: "Talle makstakse selle eest!"  

Üksi õukonnas

Diana ebaõnneks ei hoidnud tema ema ega vanaema mitte kunagi tema poolele. Vanaema Lady Fermoy hoidis juba varakult eemale abielust, mis hakkas tema jaoks ilmutama piinlikke probleeme. Vanaema meelest oleks Diana pidanud vaatama mööda asjaolust, et tema abikaasa oli enne pulmi ja kogu abielu vältel kiindunud Camillasse.

1982.aasta märtsis rääkis Fermoy ühel õhtusöögil pepsilt "kui palju on Walesi printsessil veel õppida". Vanaema Lady Fermoy kuulus täiesti ja läbinisti Charlesi leeri, sest ta oli näinud printsi üles kasvamas ja armastas teda nagu kõik õukonna naised.

Ebakindlus - väärtus omaette

Diana ema on meenutanud, et printsessi intellektuaalne ebakindlus osutus ootamatuks väärtuseks omaette. "See sundis teda igas ruumis otsekohe nõrkade poole suunduma: vanurite, häbelike, väga noorte juurde. Diana ei vestelnud enesekindlate inimestega pooltki nii sundimatult kui nendega, kes seda polnud. Ta ise ei olnud teab mis enesekindel, kuid ta teadis, et oskab inimestega ümber käia, ja kasutas seda annet arukalt ja heldelt. Õigupoolest tundis ta inimesi täis ruumi astudes teatavat tõmmet nende poole, kes olid veidi närvis, nagu ta ise end tundis."

Diana käis printsess Grace`i matustel

1982 aastal hukkus 14. septembril autoavariis printsess Grace. Diana soovis minna matustele, kuid kuninganna ütles: "Meie, naised, matustel ei käi. Charles peab minema."

Printsil polnud mitte mingit soovi seda teha. Briti monarhia seisukohalt oli Monaco vilets vürstiriik ja Grace Hollywoodi looming, olgugi et elegantne. Diana tahtis nii ihust ja hingest minna, et ta pöördus Charlesist ja kuninganna erasekretärist mööda, minnes palvega otse kuninganna enda poole, ja viimaks otsustas Elizabeth Dianal lasta minna, kuna keegi teine seda teha ei tahtnud. Printsess Grace`i matused olid kui Diana enda matuste tagasihoidlikum peaproov.

Seljas allapoole põlvi ulatuv must kleit, kaelas teemantitest ja pärlitest südamega kaelakee ja peas must õlgkübar, võttis Diana sisse oma koha Nancy Reagani ja Mme Mitterrandi vahel. Ta avaldas muljet ühele Walesi printsi bürooametnikule: "Kõik läks valesti. Rolls läks katki. Me jäime liftis kinni. Minu austus Diana vastu kasvas sajakordseks. Ta oli väga täbaras olukorras, ent käitus vaimustavalt."

Pika päeva lõpuks puhkes Diana lennukis väsimusest nutma. Ühel meeskonnaliikmel on meeles küsimus, mille Diana esitas, kui nad valmistusid maanduma: "Kas Charles tuleb meile vastu?"

Charles ei tulnud.

"Emme, ma annan sulle tiitli tagasi!"

Printsess Dianast lahutades tuli prints Charlesil võtta oma emalt laenu. Truudusetu prints pidi rahuldama Diana tingimusi, mille hulgas oli 17 miljoni naelsterlingi suurune rahasumma ja 400 000 naela aastas Diana büroo jaoks. Kuningakoda oli lahutuse ajal hirmul, et isepäine printsess ehk nagu teda kutsuti "Spencerite plika" astub minema koos kroonijuveelidega.

Kuigi printsess Diana võitis lahutuse käigus rahalise sõltumatuse, jäi ta ilma oma tiitlist Tema Kuninglik Kõrgus. Kuid Diana jaoks oli selles küsimuses oluline ainult tema poja Williami reaktsioon. "Emme, ära muretse. Ma annan selle sulle tagasi, kui kord kuningaks saan," sõnas William, kui kuulis, et emal pole enam tiitlit.

Pariis, 31. august 1997

Seesama prints, kes lubas oma emale tiitli tagasi anda, peab kõigest aasta hiljem kuulma oma ema traagilisest surmast. Prints Williamit vaevas ema viimane suhe playboyst Dodi Fayediga, kes koos Dianaga autoõnnetuses suri.

Kuid Diana elu viimase õhtu kaos iseloomustab tema stiili alates lahutusest, mis oli ta muutnud kaitstud kuninglikust printsessist vabalt liikuvaks maailmakuulsuseks. Tõsiasi, et ta kolistas augusti lõpul mööda Pariisi koos juhusliku playboyga nagu Dodi, tõestab seda. Briti suursaadik isegi ei teadnud, et ta Pariisis oli. Samuti ei teadnud seda Prantsuse võimukandjad.

Diana jaoks oli 42aastane Dodi täpselt sobiv kandidaat kättemaksuromaaniks nii endisele armsamale kui ka eksabikaasale. Ta tahtis kuningakoda vihale ajada. Diana elu viimaseid tunde on uuritud detailselt. Kõige suurem viga, mille printsess tegi, oli anda end Dodi Fayedi kätesse ja  lootus, et mees suudab tema eest hoolt kanda. Kõige iroonilisem selle surma juures on tõik, et printsess Diana ise oli üliosav autojuht, kes suutis juba varases nooruses kõmufotograafid endal sabast maha raputada. Olnuks sellel saatuslikul ööl roolis printsess ise, mitte alkoholijoobes Henri Paul, poleks suure tõenäosusega seda kõike juhtunud.

Stellarium on Publiku reporteri Stella K. Wadowsky ilu- ja elustiiliblogi, kust hakkab noppeid ilmuma ka Publiku spetsiaalses rubriigis Stella blogi Stellarium. Blogiga saad tutvuda SIIN.