Siin on mõned Soome arvustused, mis panevad ehk ka kõige karmima kritiseerija mõtlema, et ehk oli filmis ka midagi head. Võib-olla ka ümber mõtlema. Ja ehk ka julgustavad seda vaatama minema, sest just alates homsest on see võimalus Eesti kinodeski!

Kiitus näitlejatele

Helsingin Sanomate ajakirjanik Veli-Pekka Lehtonen leiab oma arvustuses: "Võib öelda, et Antti J. Jokinen, kes varem teinud vaid ühe täispika filmi, on teinud oma tööd stiilselt. “Puhastus” on filmina täisvereline romaaniekraniseering, suurele publikule mõeldud ajalooline lugu.

Jokinen näitab soome arvustaja sõnul otsekoheselt peaaegu kõike – lõbumajade punased tuled, kupeldajate vägivald, surveavaldused. Ülekuulamised Stalini piltide ees, hukkamised, vägistamised. Stseenid häirivad, viivad endast välja, ka halvavad. Igatsesin hetkede järele, mis liigutaksid, pakuksid lepitust.

Ta ei jäta kiitmata ka näitlejameisterlikkust ning eestlaste suurepäraseid rolle: "Meesnäitlejatest kerkivad muljetavaldavateks pahad poisid, Aliide tagakiusajat näitlev Tomi Salmela ja Zarat jahtiv keevavereline Kristjan Sarv. Parim on aga veel mainimata. Liisi Tandefelt ja Laura Bim on vana ja noor Aliide. Nende näitlejatöö on filmi hing. Nemad teevad “Puhastusest” vaatamiskogemuse."

Nagu parim Hollywoodilik põnevik

Suomen Kuvalehtis ilmunud arvustuses leitakse, et Sofi Oksanenil on põhjust uhkust tunda, sest Antti J. Jokinen on teinud head tööd.

"Jokinen on õppinud USA-s loo jutustamist esmaklassiliste muusikavideote tegemisel. “Puhastus” on täiesti teisest klassist kui tema esikfilm “The Resident”.

“Puhastus” on stiililt heas mõttes ameerikalik. Kaadrid kulgevad kui parimas Hollywoodi thrilleris, esmatähtis on aga selge lugu ja meeleolu sobitub komplekti. Võib öelda, et Euroopa filmides on rohkem “vaba ruumi” vaatajatele tõlgendamiseks. Siin mitte.

“Puhastusest” saab Soomes kindlasti hitt. Kuigi K-16 vanusepiirang kitsendab publikut, kerkib vaatajaskond kuni 400 000-ni," ennustab mees.

Arvustaja tabab ära ka kavala turundusnipi, mis paljusid soomlasi eelmisel nädalal pahandas: "Nüüd saan ka aru, millise tagamõttega tehti meediatrikk ja korraldati esilinastus Tallinnas. Helsingin Sanomat avaldas filmiarvustuse koguni kultuurikülgedel ja juba nädal enne esilinastust.

Tavaliselt on kõik filmiarvustused Hesari Nyt-lisas ja alles järgmisel päeval – minu mäletamist mööda ei ole selle reegli puhul varem ühtegi erandit tehtud. Taolist tõusu ajaviitest “kultuuriks” ei oleks toimunud, kui esilinastust oleks korraldatud tavapärasel moel. Nüüd tuli esilinastusest erakordne meediasündmus. Punktid Solar Filmsile. Kavalalt tegite."