„Lastekirjandus on väikestele lugejatele teeviidaks raamatute maailma. Siit saadakse oma esimesed lugemisrõõmud ja lugemisharjumuse kogu eluks, siit rikastatakse emakeelset sõnavara,“ sõnas Evelin Ilves, kes luges lastele ette peatüki Aino Perviku raamatust „Kirjatähtede keerukas elu“. „Põhja-Ameerikas elavatele eesti lastele on eestikeelne raamat sillaks oma juurte, päritolu, isamaani,“ lisas ta.

Evelin Ilves nentis, et Eestist kaugel elavatel lastel jääb emakeelne lasteraamat sageli kättesaamatumaks ning selleks, et eakohane ilukirjandus jõuaks hõlpsamini Eesti kogukondadeni võõrsil, panid seljad kokku Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Instituut, Eesti Kirjastuste Liit ning Eesti Keele Sihtasutus sooviga rikastada välis-Eesti koolide lugemisvara heade lasteraamatutega.

Täna ilmub Eestis üle 150 algupärase lasteraamatu aastas. Washingtoni Eesti Kool on Washingtoni Eesti Seltsi allorganisatsioon ja pakub kohalikele eesti taustaga lastele (vanuses 4-11 aastat) eesti keele ja kultuuri õpet (Eesti lugu, laulud, ringmängud). Kool tegutseb igal teisel laupäeval. Lapsed õpivad eesti keelt nii emakeele kui ka võõrkeelena. Kool alustas tegevust 2011. aasta sügisel, lapsi õpib seal ligi 40.