"Ta oli väga hooliv inimene, kes alati kõiki abivajajaid aitas," rääkis Amanda Toddi ema eile eksklusiivintervjuus ajalehele The Vancouver Sun. "Üks Amanda eesmärkidest oli oma sõnumiga inimesteni jõuda, et tema loost oleks midagi õppida."

Vaid kuu enne oma 16. sünnipäeva endalt elu võtnud Amanda Todd jättis kuu aega enne enesetappu Youtube'i video, kus räägib avameelselt ära kogu oma piinarikka loo alates süütust rumalusest jututoas kuni enesevigastamiseni.

Amanda oli vaid 12 aastat vana, kui algas sündmuste ahel, mis lõpuks tüdruku enesetapuni viis. Interneti jututoas läbi veebikaamera võõrale vestluspartnerile naljaga pooleks rindu näidanud tüdruk ei ole ilmselt mitte ainus varateismeline, kes internetis oma seksuaalsuse avastamisega tegeleb - seksuaalse alatooniga tekstisõnumid ja veebikaamerate kasutamine, et endast seksikaid pilte teha on põhikoolinoorte seas üha kasvav trend.

Ema oli kogu loost teadlik, kuid ei saanud midagi teha. Iga kord kui Amanda kooli vahetas, otsis jälitaja teda üles ning maskeerus Facebookis tüdruku kooli uueks õpilaseks ning väitis, et otsib sõpru. Nii kogus jälitaja kokku info Amanda uue kooli ja sõprade kohta ning saatis neile video sellest, kuidas Amanda jututoas rindu näitas. Video saadeti ka tüdruku õpetajatele, kaasõpilastele, nende vanematele ja Facebooki sõpradele. “See kõik süvendas Amanda ärevushäiret ning ta ei suutnud enam kooli minna," pihtis ema.

Pärast seda kui Amanda video tema enesetapu järel viraliks läks, ei suuda ema enda sõnul enam vahet teha, kes leinajatest olid tema tütre tegelikud sõbrad ning kes kiusajad.

"Kõik see, millest Amanda videos räägib, juhtus viimase kahe aasta jooksul. See oli jube! Mu jumal, kuidas ta siiamaani suutis kogu selle valuga üldse vastu pidada?“ ahastab ema.

Hoolimata Amanda varasematest enesetapukatsetest oli lõpp šokeeriv, kuna tüdrukul läks viimastel nädalatel juba palju paremini - ta käis probleemidega noorte koolis, teraapias ning tal hakkasid uued sõbrad tekkima. “Ta tundis end juba hästi ning oli enda üle uhke. Ta käis sõpradega väljas ja ütles mulle, et tunneb end üle tüki aja esmakordselt jälle normaalselt," meenutas ema.

Mis tüdruku lõpuks üle piiri lükkas, ei ole teada, kuid ilmselt on vastus peidus telefoniga tehtud hüvastijätuvideos, mille tüdruk enne enesetappu ema jaoks salvestas. Carol Todd ei ole aga enda sõnul veel valmis seda vaatama. "Koroner ütles, et saan sellest vastuse, kuid ma ei suuda seda veel vaadata," ütles ta.

Politsei pole siiani suutnud Amanda Toddi jälitaja jälgi leida. Väljapressija käis tüdrukule järjekindlalt peale, et viimane talle "show" teeks või muidu lekivad pildid jälle. Seni oli Amanda suutnud vastu panna ning kannatas kõik välja. Toddi ema on traagiliste sündmuste valguses teadvustanud endale lastepornograafia kohutavaid ohtusid: "Paljud lapsed isegi ei tea, et see, mis nad jututubades enda meelest nalja pärast teevad, jääb paljudel juhtudel alles ning hakkab fotode ja videotena internetis ringlema."

Carol Todd on asutanud ka fondi, mis kogub raha kiusamisealase teadlikkuse tõstmiseks ning hingehädadega noorte aitamiseks.