Suurpuhastus sõbralistis. Kui keegi Sinu sõpradest saadab sulle pidevalt solvavaid sõnumeid või kirjutab Sulle ebameeldivaid kommentaare, siis kaalu, kas ta ikka on Sinu sõber. Sõbrad ju nii ei tee. Kasuta oma õigust valida ise, kellega Sa oled sõber ning kustuta teised inimesed oma sõbralistist. Sel juhul saad suhelda just nendega, kellega tunned end hästi ja turvaliselt.

Piirangute kasutamine. Kas oskad märgistada kindlatelt aadressidelt saadetud ebameeldivaid kirjasid rämpspostiks? Mida Sa ei loe, ei saa Sulle ka haiget teha. Vaata üle oma turvalise seaded Facebookis. Sa saad piirata seda, kelle jaoks ja mis on Sinu kohta avalik FB-s. Juhul, kui Sa ei tea, kuidas seda teha, siis juhiseid saad SIIT! Samamoodi vaata üle ka isikute ring, kes saavad vaadata ja kommenteerida Sinu blogi, isiklikke pilte jne. Juhul, kui ei ole võimalik isiklike asjade kasutajate vaatajate ja kommenteerijate ringi piirata, kaalu tõsiselt, kas ja kui palju Sa sinna isiklikku infot üles laed. Jaga oma isiklikke pilte ja mõtteid vaid neile, kes neist tõepoolest hoolivad. Tehes kõike avalikult jätad Sa end peaaegu et relvituks.

Veebikaamera kasutamise piiramine. Kaalu tõsiselt kellele ja mida Sa endast veebikaameras näitad. Alati on võimalus, et privaatne veebikaamera vestlus ning veebikaamera vahendusel vahendatu on teise vestluspoole poolt salvestatud, ning seda võib kasutada Sinu vastu nt Sinult alastipilte väljapressides või kasutades salvestatud materjali Sinu häbistamiseks internetis. Kasulik on meeles pidada, et ka kõige paremad suhted ei lõppe alati hästi ning teise poole käitumine suhte lõppemisel ei ole alati etteaimatav. Lisaks sellele pakutakse enese näitamise eest noortele raha. See 40-50eurot on väga väike kasu selle eest, mida enda alasti näitamine veebikaameras kokkuvõttes maksma võib minna.

Kriitikute kaasamine. Ei ole oluline, kas Sinu kriitikuks on ema, parim sõber või sugulane. Kui Sa hoolid tema arvamusest, siis ära unusta seda ka küsida. Ükski fotograaf ei avalda albumit enne, kui keegi on selle üle vaadanud. Samuti ei avalda ükski kirjanik raamatut enne, kui vähemalt tema kirjastaja on selle läbi lugenud. Kõik, mis endale esmapilgul tundub äge või teistmoodi, ei pruugi tähendada seda sama teise vaataja jaoks. Mõni mõte ja pilt/videosalvestus võiks jäädagi internetis avaldamata, mõne puhul tuleks tõsiselt kaaluda, kes omavad sellele ligipääsu. Pea meeles – see, mis on kord juba netiavarustes, selle sealt lõplik kustutamine ei pruugi olla lihtne, vahest on see lausa võimatu.

Isiklike andmete kontroll. Sinu elukoha aadress, perekonnaliikmete nimed, kodu seest ja väljast, isa auto registreerimisnumber, pildid Sinust endast ja Su sõpradest ei pea olema avalikud. Taolisi pilte Sind iseloomustava infoga ei tohiks olla ka sõprade kontodel. Parim soovitus on enda nime googeldamine korra kuus. Sealt tulevad välja ka need asjad Sinu enda kohta, mida Sa ise ei ole otseselt internetti pannud (nt spordivõistluste tulemused), aga võid saada jälile ka näiteks Sinu nimel tehtud libakontodele.

Väljalogimise sisseharjutamine. Kui Sa jätad rahakoti kaubamajas pingile ja ise lähed ära, siis kui suur on võimalus, et seda keegi endale ei võta? Kui arvuti jääb lahti ja Sinu erinevad kirjakastid ja suhtlusportaalide kontod sisselogituks nii, et igaüks võib seal teha, mida soovib. Ei ole mõtet pakkuda ise võimalust kiusajale kiusamiseks. Ei soovita lubada interneti brauseril ennast vaikimisi meelde jätta ei selles arvutis, mida Sa enda teada ainuisikuliselt kasutada, ammugi mitte arvutis, mida kasutavad ka teised isikud. Brauseritel on tihti rumal komme Sind automaatselt meelde jätta (vaikimisi on märgitud väli „jäta mind meelde“), seega kontrolli alati, et meeldejätmise välja lahter oleks tühi.

Kui neile ettevaatusabinõudele vaatamata keegi Sind Internetis siiski kiusab, siis tuleks järgida järgmisi juhtnööre:

BLOKEERI KIUSAJA. Mida kauem keegi Sinuga suhelda saab, seda suurem on võimalus, et kiusamine jätkub pikalt edasi ja sel juhul on sellest tekkivate kahjudega veelgi keerulisem hakkama saada. Pöördu kindlasti ka portaali halduri poole pahatahtliku kasutaja blokeerimiseks /eemaldamiseks.
SALVESTA VESTLUS, PILT. Ei piisa vaid lingi aadressist, sest seda on kerge kustutada või maha võtta. Õpi kasutama PrtSc ja Ctrl funktsiooni ehk tee oma arvutis avanevast vaatest pilt. See lihtsustab kiusamisjuhtumiga tegeleva inimese tööd. MSN vestlustel on võimalik valida nn linnuke seadetes – salvesta vestlused. Niisama copy/paste võib ka abiks olla. Võimalusel salvesta kogu kopeeritud materjal ühte kausta. See on hea alguspunkt inimesele, kes kiusamisjuhtumi lahendmisega tegelema hakkab.
RÄÄGI SELLEST. Ei olegi vahet, kas see on Sinu ema, tuttav, õpetaja, sotsiaalpedagoog või veebipolitseinik. On oluline, et keegi teaks, mis toimub ja Te koos saaksite välja mõelda järgmised sammud. Sa ei pea ja ei tohi tegeleda sellega üksi. Mõni kiusamisjuhtum on kriminaalne, ja seega tuleks teavitada politseid, mõni aga rikkumine, mille üle mõistab õigust tsiviilkohtunik. Selgita välja see, mida tuleks taolise juhtumi korral järgmisena teha. Kindlasti tuleks pöörduda portaali halduri poole, kui Sinu nimele on tehtud libakonto või Sinu päriskonto on kellegi poolt üle võetud – ise Sa seda reeglina kustutada ei saa (Sa ei tea ligipääsu paroole)

Kindlasti ei tohiks nende tegevustega viivitada. Viise, kuidas kedagi kiusatakse, on väga palju erinevaid alates mõnitavatest kommentaaridest mõnes foorumis ja lõpetades kellegi alastipiltide postitamisega. Märgates kellegi kiusamist, anna sellest esimesel võimalusel teada. Kui Sa ei ole kindel, kuidas tuleks käituda, uuri www.targaltinternetis.ee lehte või küsi nõu veebikonstaabel Andero Sepalt ja Maarja Punakult. Abiks on kiusamisejuhtumite korral ka lasteabi tasuta telefon 116111. Teeme nii, et keegi meist ei tunneks end küberkiusamise korral üksi ega ei jääks abita!