Lotila: kas Soome eestistub või Eesti soomestub?

“Pole mingit alust arvata, et eestlaste huvi Soomes käimise vastu raugeks vähemalt lähemal ajal,” konstateerib Lotila juba raamatu eessõnas ja esitab küsimuse “kas Eesti soomestub või hoopis Soome eestistub?” Jõudes järeldusele, et tegu on vastastikuse protsessiga, alustabki ta õpetussõnade jagamist, millest jääb mulje, et “no kui te nagunii tulete, siis tulge juba vähemalt õigesti ja nii, et teil hästi minema hakkaks!”.

Lisaks mahlakatele elulugudele, kus rulluvad lahti erinevad Soome sattumise saatused ja oma lugu jutustavad strippar, kunstnik, õpetaja, ehitaja, arst, pensionär, tugeng ja lausa tegevjuht, jagab Lotila ka lahkelt vajalike riigiasutuste aadresse ja telefoninumbreid, veebilehekülgi ning näpunäiteid, kuidas esimesi raskusi välismaal üle elada.

Kiibista koduloomi, seksi kohalikega, joo end täis — kõigeks on näpunäiteid!

Ta kirjutab üksipulgi ja selgesti lahti selle, mis puudutab arstiabi, ametiühingusse astumist, korteri üürimist, auto registreerimist, lapse kooli panemist, liiklemist, trahvide maksmist, telefonioperaatoriga lepingu sõlmimist, koduloomade kiibistamist, ravimeid ja arstiabi, õppimist ülikoolis ja isegi pankadega läbi käimist ja sotsiaaltoetuste taotlemist.

Vähe sellest, Lotila annab väga korraliku ülevaate sellest, milline on soomlaste seksuaalkäitumine, enimlevinud suguhaigused, joomisharjumused, mis aegadel ja kus alkoholi müüakse ja milline on levinuim alkoholimark (jah, endiselt Longero). “Vastupidiselt levinud arvamusele ei hakka soomlane kergesti kaklema; aga kui ta hakkab, on põhjuseks peamiselt kas naine või alkohol,” kirjutab ta.

Kallis Publiku lugeja, kas usaldad Lotila nõuandeid?