Nukufilmi stuudios aastal 1977 valminud film “Suveniir” on maailma esimene 3D nukuanimatsioon. Lisaks Elbert Tuganovi “Suveniirile” linastub ka Heino Parsi poolt 1979. aastal loodud 3D nukufilm “Kui mehed laulavad” (pildil), mis portreteerib Gustav Ernesaksa ja RAM-i.

Need filmid vajasid näitamiseks eriaparatuuri, mille Moskva tehnikud paigaldasid ajutiselt (aastatel 1978-81) kinosse Kosmos. Hiljem viidi aparatuur Moskvasse tagasi ja peale seda pole kinovaatajal olnud võimalust neid filme suurel ekraanil ja stereoskoopilisena näha.

Kuna filmide vastu oli kogu maailmas väga suur huvi, alustas Nukufilm Eesti Filmi Sihtasutuse ja Kultuuriministeeriumi toel aasta tagasi projekti filmikoopiate digiseerimiseks ja restaureerimiseks. Filmid asusid Moskvas Venemaa Riiklikus Kinoarhiivis, nende digiseerimiseks puudus Eestis vajalik tehnika ja materjalid olid halvas seisukorras. Siiski õnnestus filmid käesoleva aasta sügiseks digiseerida ja restaureerida.

Restaureeritud filme saadab rahvusvaheline edu - need linastusid äsja Bristolis Crossroads Festival’il ning juba oodatakse neid ka teistele 3D filmide näitamisele keskendunud festivalidele.

Animated Dreamsi avaüritusel, mis on pühendatud Nukufilmi 55. aastapäevale, on ainulaadne võimalus neid unikaalseid filme kinoekraanil 3D-s näha. Lisaks nimetatud filmidele näidatakse ka maailma esimest digitaalset stereoskoopilist nukufilmi - Nukufilmis 2007. aastal valminud lastefilmi "Miriami piknik" ja 5-minutilist tiiserit 2013. aasta kevadel kinodesse jõudvast 3D nukufilmist "Lisa Limone ja Maroc Orange tormakas armulugu". Programmi lõpetab Jaapani täispikk animafilm "Pikapäevarühm".

Publik loosis välja 5x2 pileti võitjat!

Tarmo Margat
Erki Don
Jana Kuusik
Kai Peterson
Imre Marmor

Palju õnne, teiega võetakse ühendust!

14. animafilmide festival Animated Dreams toimub 14.-18. november Tallinnas Kinos Sõprus, Artis ja Solaris kinos. Kokku tuleb viie päeva jooksul näitamisele üle 130 lühianima filmi, ning 8 täispikka animafilmi.