Homme algusega kell 21.00 on Rataskaevu tänava kultuuritemplis toimuval suurejoonelisel hendrixiaanal astuvad lavale kohalikule rocki- ja bluesi austajaile teada-tuntud kooslused Gimme Hendrix ehk Urmas Vare, Toomas Kengsepp, Jaanus Raudkats, Eimel Kaljulaid, bluusist nõretav Emil Rutiku Experience, mille moodustavad Compromise Blue ürgtuumik ja noor trummigeenius Rauno Pella ning legendaarse Tartu pillimeistri ja elupõlise Hendrixi fänni Halvo Liivamägi veetav CryBaby.

Spetsiaalselt selle õhtu tarbeks sooritavad lumises Tallinnas kokkupõrke kaks Inglite Linna muusikut – ilmakuulsa groove-rocki bändi Rival Sons trummar Michael Miley ja bassivirtuoos James Werts aka Plookie. Moosiks selle pannkoogi vahel on Dramamama kitarrist Laur Joamets. Päikeselise Lääneranniku ja tuulise Läänemere kalda mehed lubavad üheskoos ületada nii riigi- ja rahvuspiirid kui elu ja surma eraldava joone, esitades teispoolsuses bluesikuradiga klaasi tõstva Hendrixi vähemtuntud muusikalisi pärleid.

***

Siitilmast segastel asjaoludel vaid 27-aastasena lahkunud Jimi Hendrixi fantaasiarikas kitarrikäsitlus, dändilik imago ja enesehävituslik elustiil nihestasid tugevalt omaaegset rokimeediumi ja mõjutasid nii tulevaste aegade kitarriheeroseid ja muusikalisi novaatoreid kui poosetajaid ja elupõletajaid. Muuhulgas arendas ta feedback-tehnikat, ülendades Fender Stratocaster kitarri ekstaatilise müraloome tootemiks ning oli üks esimesi, kes kasutas salvestusstuudiot kui iseseisvat instrumenti, eksperimenteerides strereofooniliste, faasinihke- ja ruumiefektidega. Blues pole pärast Jimi psühhedeelset puudet enam endine lihtne „rama-lama“ ning tema traditsioone trotsivad tehnikad rajasid mh teed hard rockile ja funkile ning nende miljoneile järglastele grungest hiphopini.

Rokiajaloo enfant terrible’ maine tõid Hendrixile kitarri pilbastamine ja põletamine 1967. aastal Monterey POP festivalil ning USA hümni sürrealistlik-psühhedeelne töötlus 1969. aastal Woodstocki festivalil. Viimast etteastet peetakse üheks hipiajastu ja kontrakultuuri mõjuvaimaks sümboliks. Aegadeülese ikooni staatusesse kinnistati andekas muusik aga tänu „live fast die young“ maksiimi eeskujulikule järgimisele – siitilmast lahkus ta segastel asjaoludel vaid 27-aastasena. Ametliku versiooni kohaselt lämbus Hendrix oma oksesse pärast raju pidutsemist ning unetabletide üledoosi, radikaalsema versiooni kohaselt mõrvati ta väidetava Mustade Pantrite liikumise pooldajana LKA poolt.

Surmajärgselt on plaadistatud veel üle kolmesaja Jimi Hendrixi eelnevalt avaldamata heliteose ning paljud muusikaväljaanded (teiste seas mõjukas Rolling Stone) on teda korduvalt tituleerinud kõigi aegade parimaks kitarristiks, viimati 2011. aastal.

Uksed Jimi Hendrixi juubelipeole avanevad 21:00
Pilet 5 eurot