Soome metalmuusika ajalukku nime jäädvustanud bänd koondab oma rivi tähistamaks «Stone: The Complete» kogumiku ilmumist. Veebruaris avaldatav «Stone: The Complete» sisaldab Stone’i kogu seni ilmunud toodangut – albumeid, singleid, DVD-d pluss boonus CD-d demoversioonide ning üheksa enneavaldamata looga. «Nüüd kui Stone haud on rüvetatud ja viimase looni üleskaevatud, siis piitsutame ka seda surnud tuurivärki veelkord korralikult,» kommenteeris planeeritavat comeback’i ansambli bassist ja laulja Janne Joutsenniemi.

Stone tegevuse alguseks võib pidada 1985. aastat, mil Joutsenniemi ning kitarrist Roope Latvala senise bändiga Cross Of Iron liitusid Jiri Jalkanen (kitarr) ja Pekka Kasari (trummid). Ansambli asutamise aastal alles 15. aastased Latvala ja Jalkanen, 16. aastane Joutsenniemi ning 19ne Kasari võitsid oma aktiivse kontserttegevusega üsna ruttu noorte metalmuusika fännide poolehoiu. Omanimeline esikplaat ilmus 1988. aastal. Soomes ja ka Eestis sai sellest põhjamaise thrash’i vaieldamatu kultusalbum. Suurem kommertsedu saabus veel samal aastal, kui albumi «No Anaesthesia!» singel «Back To The Stone Age» tõusis Soome singlitabeli tippu. Järgnesid veel kaks kauamängivad - «Colours» (1990) ja «Emotional Playground» (1991). Seni viimase Stone’i stuudioalbumi heast vastuvõtust hoolimata teatas bänd 1991. aasta oktoobris oma sisevastuoludest tingitud laialiminekust.

Stone kasvatas terve põlvkonna metalmuusika fänne nii Soomes kui ka Eestis. Raadio 2 «Metallion» saate saatejuhi Jan «MOP» Berkovitchi sõnul on Stone’i tähtsust Eesti metalmuusika fännide jaoks on raske alahinnata. «Olid just need neli Soome noormeest lähim võimalik vaste Metallica’le või Slayer’ile või Anthrax’ile aastal 1988 ENSV's. Just Stone andis 1988. aasta suvel Tallinnas kontserdid Linnahallis, Harjumäel ja Öölaulupeol, mis paljudele on mällu sööbinud kui esimene PÄRIS metalkontsert. See laviin noori thrash’i ja veidi hiljem death-metal bände, saab oma sünnis tänada suures osas just neid ja paari järgmise aasta jooksul toimunud kontserte - Rock Summer ’89 ja Nõmme kultra.» 

Huvi Stone’i vastu pole viimase paarikümne aasta jooksul sugugi vaibunud. Selle üheks põhjuseks on bändiliikmete edasine muusikutegevus. Nii asutas Janne Joutsenniemi bändi Suburban Tribe, milles tegutses peamise laulukirjutaja ja bassimängijana. Roope Latvala jätkas sellistes tuntud bändides nagu Waltari ja Sinergy, alates 2003. aastast on ta ka Soome ühe tuntuima metalkollektiivi Children Of Bodom kitarrist. Pekka Kasari oli peale Stone’ist lahkumist bändide Amorphis, Road Crew ja Demolisher liige.

Metsatöllu trummar Marko Atso on veendunud, et Stone on kindlasti nii Soomes kui ka Eestis andnud suurema panuse hetke rokk-muusikasse kui Metallica, Megadeth, või Iron Maiden. «Stone on minu arust kõige rohkem teenimatult tunnustamata bänd kogu maailmas! Kui poleks olnud Stone 1989. aasta Rock Summeril esinenud, oleks Eesti raskema muusika ajalugu kindlasti teistsugune. Sama on kinnitanud ka paljude Soome bändide muusikud. Näiteks Children of Bodom’i Alexi Laiho on nimetanud Roope Latvala’t oma eeskujuks ja iidoliks. Roope mängib enamus kidramehi üle ka kolme promillise joobega – seda õnnestus ise näha, kui olime eelmise sajandi lõpus koos Soomes tuuril. Kogu Stone’i kataloog on kulda väärt. Ühtegi keskpärast, ega halba lugu sellelt bändilt pole kunagi salvestatud!» lisas Atso.

Radio Mania muusikatoimetaja Toomas Rossi sõnul seostub tema esimene kokkupuude Stone’ga nende plaadimäel vahetatud debüütalbumi kassetikoopia kuulamisega. «Kuna viibisin enamuse 1988. aastast tollase kroonu leival, siis oma esimese Stone’i kontsertelamuse sain 1989. aastal Rock Summeril. Ja tuhandete teiste trääsameeste kombel olin sellest täiega vaimustuses. Niipalju kui oma tegemisi mäletan, siis sai Stone’ist peale «No Anaesthesia!» albumi ilmumist minu tollase esi-iidoli Metallica järel tähtsuselt teine bänd. Kohalikele noortele metalmuusikutele oli Stone mõju ilmselt veelgi olulisem, seda eriti peale legendaarset Rock Summeri laivi. Kokkupuuted Stone’i liikmete hilisemate tegemistega on olnud seotud ennekõike muusikatoimetaja tööga ja on seega olnud oluliselt emotsioonivabamad. Bändi saabumine Eestisse saab aga kindlasti olema üks 2013. aasta huvitavamaid ja emotsionaalsemaid muusikasündmusi. Senised kogemused 1980ndate lõpu ja 1990ndate alguse thrash- ja death-metal bändide külaskäikudest on olnud igati positiivsed ja ilmselt saab Stone olema neist üks vingemaid. Bändimeestest õhkuv entusiasm annab selleks igatahes igati põhjust,» kommenteeris Ross.

Soome metalmuusika legend Stone esineb 27. veebruaril 2013 Tallinnas, Rock Cafés. «Ootan kannatamatult tulevaid esinemisi, ainuüksi neile mõtlemine lööb adrenaliini käima! Sellest saab veel suur asi ja tuleb ütlemist,» muheles Stone’i laulja Janne Joutsenniemi. Piletid Stone'i Tallinna kontserdile tulevad vabamüüki esmaspäeval, 17. detsembril kell 10.00 Ticketpro internetipoes aadressil www.ticketpro.ee, kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades ning Selverites üle Eesti. Piletihinnad algavad 22 eurost. FBI ConcertClub’i liikmed saavad pileteid osta alates reedest, 14. detsembrist. FBI ConcertClub’i liikmetele pannakse müüki piiratud kogus pileteid hinnaga 18 eurot.

Vaata Stone'i esinemist Rock Summeril 1989.aastal: