Jade Goody juhtum

Me oleksime justkui kuskilt juba Kärdi lugu kuulnud — lootusi täis võitlus ja haiguse võit. Aasta 2008 augustis diagnoositi bravuursel Briti reality-tähel Jade Goodyl emakakaelavähk. Nagu ka Kärt, alustas ta võitlus vähiga ja rääkis sellest avalikult. Kahe poja emast Jade Goody`st vändati dokfilm “Jade’s cancer battle”.

Oma elu viimased kuud otsustas Jade elada kaamerate ees, teenides sellega miljon dollarit. Raha jäi Jade`i kahe poja kasvatamiseks ja hariduse omandamiseks. Nagu pärast Jade Goody surma selgus, suutis surev naine oma haigusega kaks pisikest poega rahaliselt kindlustada — Goody pärandas kummalegi pojale kaks miljonit naela.

Massiline vähiuuringutel käimine

Kuid Goody pärandas oma haigusloost dokumentaali väntamisega palju enamat - naise surm vallandas Inglismaal tõelise tervisekontrollibuumi. People kirjutas, et vähiuuringuid soovijate hulk kasvas pärast Goody surma 30 %. Jade Goody oli surres vaid 27aastane.

Telekanal Sky Living pühendab igal aastal Britannias Jade Goodyle saate, kus meenutatakse tema teed kuulsusele ja võitlust vähiga. Saade aitab igal aastal tuletada Briti naistele meelde, et nad käiksid arstlikus kontrollis. Kõige viimane dokfilm “The Jade Goody Effect” läks eetrisse läinud aasta märtsis ja saate peategelaseks oli naine, kellel avastati emakakaela vähk ning ta rääkis, kuidas Jade Goody võitlus haigusega teda aitas. 

Kärt Krikmanni lugu

Kärt Krikmann kaotas 18aastaselt oma ema ja kolis õige pea Eestist ära. “Tundsin, et mul on vaja uut algust, ning kusagil kaugel…” kirjutas ta oma blogis. Ta asus elama Itaaliasse ja just seal avastati seitse aastat hiljem 25aastasel Kärdil läbi juhuse munasarja vähk. Publik kirjutas Kärdist ka loo:
Veider juhus aitas eestlannal Itaalias vähi avastada

Juba pärast esimeste peatükkide “Minu võitlus vähiga” avaldamist Naistekas ja Kärdi blogis Cattivas Closet, kirjutasid kommentaatorid, et plaanivad tervisekontrolli minna. 

Tänu Kärdile avastati vähieelne seisund

Eile kirjutas üks Eesti naine, kes elas Kärdile kaasa, oma blogis, et ta lükkas oma sünnitusjärgset visiiti pidevalt edasi. Naine lisab, et tegi rumalasti, sest septembris helistas talle arst ja ütles, et proovid olid korrast ära. Naisel diagnoositi vähieelne seisund. Ta toonitab oma blogis, et naised läheksid kindlasti end kontrollima.

Kärt Krikmanni haigus ja vapper viis, kuidas ta oma loo avalikkuse ette tõi, annab jätkuvalt Eesti naistele mõtteainet. Ja mis põhiline — pole vaja vaid mõelda, tuleb tegutseda ja oma tervist kontrollida.Väärib märkimist, et igal aastal saab Eestis 150-160 naist emakakaelavähi diagnoosi. Emakakaelavähki haigestuvad peamiselt nooremad naised.