Põhikooli ja Gümnaasiumi seaduses § 40 lõige kaks, näeb, ette, et: „Õpilasel on õigus kasutada õppekavavälises tegevuses tasuta oma kooli rajatisi, ruume, raamatukogu, õppe-, spordi-, tehnilisi ja muid vahendeid kooli kodukorras sätestatud korras.“

See seadus annab noorele õiguse kasutada erinevaid kooli käsutuses olevaid ruume oma koolivälisestegevuses. Ruumide ja muu kasutamise kord on kirjas iga kooli kodukorras. Seega täpsemat infot saab sealt.

Õpilasesindusel on kindlasti tihti peale vaja ruume või tehnikat, et korraldada kooli üritusi või organiseerida mõni klassiõhtu. Nendel juhtudel peab kool andma õpilastele õiguse kasutada tasuta oma kooli rajatisi, vastavalt kooli kodukorras sätestatud korrale.

Näiteks kui tuleb ette olukord, kus grupp kooli aktiivseid õpilasi soovib korraldada oma kooli õpilastele koolituse. Organiseerimisel tekib situatsioon, kus kool soovib noortelt ruumide eest raha, kuna üritus ei ole kooli poolt organiseeritud, vaid oli õpilaste omaalgatus. Sellisel juhul tuleks juhtkonnaga pidada läbirääkimisi. Loodetavasti läbirääkimiste käigus, siiski situatsioon laheneb ning õpilased saavad ruumid tasuta.

Selle hüve juures on õpilastel, aga ka kohustus: hoida kooli poolt võimaldatavat vara heaperemehelikult. Selle vara alla ei kuulu ainult ruumid ja tehnika, vaid ka õpikud ja muud vahendid, mida kool õppimiseks võimaldab.

Selle kohta on ka näide, kus stendile riputatakse kuulutusi ja seal hulgas ka õpilase poolt nõutav menüü. Ühel päeval hakkasid kaduma knopkad ja rikuti ning soditi kuulutusi. Peale seda enam kool ei riputanud üles menüüd. Knopkad tunduvad väikesed ning odavad vidinad, aga kui need kogu aeg massiliselt kaovad, siis pole nad nii odavad midagi.

Siit ka mõte, et saada koolilt oma tegevuste jaoks ruume ja muid hüvesid, tuleb ka ise näidata välja austust ja heaperemehelikust oma kooli ja selle vara vastu.

Hea Noorte hääle lugeja, ootame, et ka sina annaksid märku, millistest kooliga seotud õigustest ja kohustustest soovid rohkem teada saada. Vastame meeldeldi küsimustele ning aitame leida lahendused. Teie küsimusi ootame aadressil noortehaal@delfi.ee.